Bertus Buizer:

"Inhoud associatieovereenkomst Europa – Oekraïne kan beter"

Vandaag gaat Nederland naar de stembus voor het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het raadgevend referendum doet aardig wat stof opwaaien. Bertus Buizer (Buizer Advies) klom in de pen om in een blog uiteen te zetten waarom hij tegen het verdrag is:

Nederland als EU-voorzitter in eerste halfjaar 2016 in ideale positie om inhoud associatieovereenkomst te herzien.

Hoewel ik de aanleiding van het referendum op 6 april 2016 geen stijl vind van GeenStijl (de naam zegt het al; uit een artikel van NRC van 31 maart begrijp ik dat de website GeenStijl met een applicatie voor het inzamelen van digitale handtekeningen het initiatief van het ‘Nee-kamp’ GeenPeil voor het referendum tot een mogelijk succes maakt, maar waarbij het de ‘Kwade Geenen’ GeenStijl en GeenPeil om iets heel anders te doen is dan om Oekraïne), overwoog ik aanvankelijk om op 6 april toch ‘Nee’ te gaan stemmen. Al was het alleen maar omdat multinationals van de associatieovereenkomst die er ligt zullen profiteren ten koste van de bevolking daar in Oekraïne en hier in Europa. Het verdrag lijkt haast een voorbode van het eventuele TTIP (Transatlantic Trade en Investment Partnership) waarover nu tussen Europa en de Verenigde Staten onderhandeld wordt. Maar gezien de nogal afwijkende en laakbare bedoelingen van de initiatiefnemers van het referendum heb ik uiteindelijk besloten niet te gaan stemmen. Kortom het initiatief voor het referendum deugt naar mijn mening niet maar de inhoud van de associatieovereenkomst ook niet.


Foto: Buizer Advies

Dit laatste is misschien ook niet verwonderlijk. Want dezelfde man die deze tot stand heeft gebracht, de belg Karel de Gucht, is vanuit de Europese Unie gezien ook de man achter TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waarover momenteel met veel geheimzinnigheid (ook voor kamerleden en Europarlementariërs!) wordt onderhandeld.

De paragraaf bijvoorbeeld over biotechnologie toont voor zover bekend veel gelijkenis. Het zal daarmee nog lastiger worden om GGO’s* in voedsel tegen te gaan en al helemaal in veevoeders, de goede initiatieven van de Europese sojagigant Donau Soja / Danube Soya ten spijt, die nu op grote schaal aan GGO-vrij veevoeder in Europa werkt.

Met artikel 221 van de associatieovereenkomst tussen Europa en Oekraïne wordt al het goede en succesvolle werk van onder andere Europarlementariërs Bas Belder (SGP) en Jan Huitema (VVD) en NGO’s zoals No Patents on Seeds, een coalitie van 300 NGO’s en boerenorganisaties in Europa sinds vorig jaar om de mogelijkheid van patenten op planteneigenschappen tegen te gaan teniet gedaan. En GGO-gewassen worden met dit artikel 221 toch nog de EU in gerommeld. Het is weerzinwekkend!
Eind maart heb ik de landelijke politieke partijen gevraagd om op mijn bezwaar tegen de inhoud van dit artikel 221 van de associatieovereenkomst te reageren. Tot nu toe deden alleen VVD en CDA dat, maar heel algemeen. Hun reactie raakte in het geheel niet de kern. In de EU en wereldwijd is er juist een trend naar ggo-vrij voedsel en veevoeder. Gaan we daar nog wat mee doen?

Daarnaast biedt de associatieovereenkomst mogelijkheden om in Oekraïne – op grote schaal nog wel – naar schaliegas te boren. Koren op de molen van Shell. Net als voor de teelt van GGO-gewassen wordt ook voor het boren van schaliegas niet naar de mening van de betreffende bevolking gevraagd.

Ik stel dan ook voor dat de EU en Oekraïne de inhoud van de associatieovereenkomst met betrekking tot biotechnologie en schaliegaswinning herzien. Dat kan ook wel na het raadgevend referendum, ongeacht de uitslag. Beter goed dan snel. Nederland heeft daarvoor nu als voorzitter van de Europese Unie de ideale positie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.