'Dansen met Gehoornde Dames'

Documentaire over Agrarisch Ondernemer 2016 op dvd

Ter gelegenheid van het heugelijke feit dat op donderdag 31 maart voor het eerst een biologische boer uitgeroepen is tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar, is de film 'Dansen met Gehoornde Dames' op dvd uitgebracht. Deze film vertelt het verhaal achter de Remeker, de kaas van de Agrarisch Ondernemer 2016. "De film is op menig filmfestival een publieksfavoriet geweest en na meer dan 100 vertoningen werd het nu tijd om de film ook thuis te kunnen bekijken", aldus Onno Gerritse filmmaker van de film. "Om ook het buitenlandse publiek te kunnen bereiken is de film vertaald in maar liefst 5 talen. Van het begin af aan is het mijn doel geweest om het bijzondere verhaal van de boerderij zover mogelijk buiten de boerderij te laten zien. Met de dvd is daar weer een stap in gezet."

De inhoud van de film in het kort:
Wat gebeurt er als een boerenstel van de één op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Maar de Jersey koeien wel hun hoorns laten behouden. Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de Remeker kaas? Een kwetsbare kaas van alleen rauwe melk, stremsel en zuursel.Jan Dirk en Irene van de Voort proberen het uit en zien al snel dat zowel de dieren als de bodem volkomen uit balans zijn. Bijna de helft van de kalfjes gaat dood en het bedrijf begint te wankelen. En dan zien ze dat de natuurlijke kringloop zich begint te herstellen. De melk van de koeien verandert en ze besluiten een andere kaas te gaan maken. Vanaf dat moment is de opmars niet meer te stuiten.

Dansen met Gehoornde Dames is een verhaal over lef en eigenzinnigheid. Een verhaal over nieuwe wegen zoeken en oude kennis vinden. Over observeren van en samenwerken met de natuur. Maar het is vooral een verhaal over vinden dat het anders moet en er net zolang in blijven geloven tot het anders is.

De dvd is te bestellen op www.dancingwithhornedladies.com.

Onno Gerritse heeft ook een filmverslag gemaakt van de uitreiking van de prijs voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar:Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven