Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

West-Vlaanderen zoekt actief naar potentiële biologische melkveehouders

De provincie West-Vlaanderen nam begin 2016 het initiatief om de biologische melkveehouderij onder de aandacht te brengen. "De biologische markt groeit, maar de productie blijft achter", liet gedeputeerde Bart Naeyaert eerder al verstaan. Daarom zetten de Provincie West-Vlaanderen en Inagro een reeks studienamiddagen op. Klik hier voor een verslag van zo'n studienamiddag op Landbouwleven.

De voorbije maanden konden die studienamiddagen alvast rekenen op heel wat geïnteresseerde melkveehouders. We geven je een korte samenvatting:
  • In januari werd een algemene infonamiddag georganiseerd. Drie sectorgenoten gingen in op de marktsituatie voor biologisch zuivel, de kost- en melkprijs, biologisch voeder en stapsgewijze omschakeling.
  • In februari brachten we een bezoek aan het biologisch melkveebedrijf van Johan Deman. In zijn verhaal gaf Johan enkele tips om klaver in grasland te brengen. Ook de combinatie van robotmelken en weidegang kon rekenen op veel interesse.
  • In maart kregen enkele verwerkers/ ophalers de mogelijkheid zich voor te stellen. Zo konden melkveehouders kennismaken met de coöperatieve werking van Bio-Melk Vlaanderen en de private verwerker Pur-Natur/MIK.

Zet aan tot nadenken

De studiedagen zetten duidelijk aan tot nadenken. Enkele gangbare melkveehouders gaven al aan dat ze de omschakeling maken naar een biologische bedrijfsvoering. Anderen hebben wel interesse, maar zitten nog met onbeantwoorde vragen:
  • Welk alternatief is er voor de snijmais en hoe kan je het onkruid onder controle houden?
  • Wat zijn de prijzen voor biologisch krachtvoer?
  • Voldoet de huidige stal aan de bio-wetgeving ?
  • Wanneer is de beste periode voor de omschakeling?

Samen met sectorgenoten gaan Inagro en de Provincie West-Vlaanderen de komende maanden verder op zoek naar antwoorden. Hou daarom zeker de website van Inagro in de gaten voor het vervolg.

Heb je nu al een concrete vraag? Dan kan je terecht bij Stijn Pauwelyn via stijn.pauwelyn@inagro.be (+32 (0)51 273353). Je kan je vraag ook rechtstreeks richten aan een van de sectorgenoten.

Voor meer informatie: www.inagro.be
Publicatiedatum: