Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch zaaizaad verplicht voor aantal groentezaden in Vlaanderen

Het Departement Landbouw en Visserij in Vlaanderen laat weten dat biologische boeren voor een aantal groentezaden vanaf nu niet meer mogen uitwijken naar gangbaar teeltmateriaal. BioForum Vlaanderen meldt dat dit betekent dat er van die zaden voldoende kwaliteitsvol biologisch zaaizaad beschikbaar is.

Het Departement geeft de volgende toelichting op de website:

De gewassen en gewassubgroepen moeten op grond van het ministerieel besluit van 20 april 2015 ingedeeld worden in drie niveaus. Deze indeling wordt ingevoerd in de databank OrganicXSeeds van het zaaizaad en de pootaardappelen die volgens de biologische productiemethode zijn verkregen. De zaadproducenten en zaadhuizen zetten hun biologisch aanbod op deze databank en houden dit actueel. Afhankelijk van het niveau kan in welbepaalde gevallen ook niet-biologisch zaaizaad gebruikt worden..

Nieuw is dat er voor het eerst een aantal gewassen en gewassubgroepen op niveau 1 geplaatst worden. Dit betekent dat er tenminste twee rassen van het gewas of de gewassubgroep zijn geregistreerd in de databank, en dat hiervoor een voldoende hoeveelheid kwaliteitsvol biologisch zaaizaad of biologische pootaardappelen beschikbaar is. De biologische landbouwer moet in dit geval biologisch zaaizaad of biologische pootaardappelen gebruiken. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor het gebruik voor onderzoek, kleinschalige veldproeven of de instandhouding van het ras.

Een eerste lijst van niveau 1 werd vastgesteld voor groenten. Verder werd de lijst niveau 2 voor groenten in openlucht en voor beschutte teelt geactualiseerd. Voor de gewassen en gewassubgroepen van niveau 2 blijven de beperkingen gelden zoals in het verleden, nl. een individuele vraag voor het gebruik van niet-biologisch materiaal blijft mogelijk mits motivering. De lijst van niveau 3 bevat alle gewassen en gewassubgroepen die niet in niveau 1 of 2 opgenomen werden, en waarvoor geen of quasi geen biologisch aanbod bestaat. Wanneer het gebruik van niet-biologisch materiaal toegelaten is, moet erover worden gewaakt dat enkel gangbaar, niet-ontsmet teeltmateriaal wordt gebruikt dat bovendien ggo-vrij is.

De lijst met gewassen en gewassubgroepen van groenten van niveau 1 en 2 zijn te vinden op deze webpagina en ook op de website www.organicxseeds.be. Hier vindt u tevens verdere uitleg over deze lijsten. BioForum meldt dat het gaat om subgroepen van pompoen, komkommer, zaaiui, tuinboon en nog een drietal andere groenten.

Voor meer informatie:

Woordvoerder Landbouw en Visserij
Nele Vanslembrouck
+32 (0)2 552 77 17
nele.vanslembrouck@lv.vlaanderen.be

Bron: Departement Landbouw Visserij
Publicatiedatum: