Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Dutch Seeds Debate' op 5 april in Den Haag

Wat is de rol van Nederlandse zaadbedrijven in ontwikkelingslanden?

Nederlandse zaadbedrijven investeren veel in Afrika en Zuidoost-Azië omdat ze er nieuwe markten zien. Daarbij verkopen ze niet alleen zaaigoed, ze trainen ook boeren om de tuinbouw op een hoger plan te brengen. Dat draagt bij aan voedselzekerheid en een beter inkomen voor de boeren. De Nederlandse overheid, kennisinstellingen en Ngo's ondersteunen zaadbedrijven hierin. Maar dit proces roept vragen op: Sluit het werk van bedrijven voldoende aan bij de noden van kleinschalig werkende boeren? Hoe kunnen deze boeren zo getraind en georganiseerd worden dat ze kunnen verdienen aan de nieuwe zaden? Deze en meer vragen worden besproken tijdens het 'Dutch Seeds Debate' op 5 april in het Mauritshuis in Den Haag.

Aanwezige organisaties op dit debat zijn onder andere ministerie van Buitenlandse Zaken, East-West Seeds, CDI-Wageningen UR, Access to Seeds Index en Monsanto.
 

Small Farmers, Big Deal

De vraag naar voedsel stijgt. Veel Nederlandse agri-foodbedrijven investeren in de landbouw in ontwikkelingslanden. Samenwerken met kleinschalige boeren en hun organisaties biedt zowel kansen voor de bedrijven als voor de boeren. Kansen om de leveringszekerheid en de kwaliteit van agrarische producten te verbeteren en tegelijkertijd de ontwikkeling van de landbouw te versnellen.
 

Gezonde economische ontwikkeling

Met de intensievere samenwerking kunnen de Nederlandse agri-foodsector, de overheid en kennisinstellingen op een concrete en zinvolle manier bijdragen aan een gezonde economie in ontwikkelingslanden, met minder honger en armoede als resultaat. Een belangrijke stap in het realiseren van de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
 


Grotere rol

De campagne 'Small Farmers, Big Deal' roept agri-foodbedrijven, de Nederlandse overheid en kennisinstellingen op om boerenorganisaties en coöperaties in ontwikkelingslanden een grotere rol te geven in het Nederlandse handels-, hulp- en investeringsbeleid. In hoeverre zaadbedrijven hieraan bijdragen is terug te vinden in de recentelijk uitgegeven 'Access to Seeds Index' 2016.
 
Details Dutch Seeds Debate
Datum: dinsdag 5 april (13:30–18:00)
Locatie: Mauritshuis, Plein 29, Den Haag
Toegang: gratis
Programmering: bekijk het hele programma
 

Agriterra

Het Dutch Seeds Debate is onderdeel van de de 'Small Farmers Big Deal' campagne van Agriterra. Agriterra is opgericht door de Nederlandse agri & food sector om coöperaties in ontwikkelingslanden te professionaliseren. De centrale gedachte achter de 'Small Farmers Big Deal' campagne is dat samenwerking tussen bedrijven en kleinschalige boeren kansen biedt voor beide. De Bill and Melinda Gates Foundation ondersteunt de campagne.
Publicatiedatum: