Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naar een kleurrijk Midden-Delfland

De derde avond in de reeks van 6 Van Hollandse Bodem over Biodiverseit & voeding had het thema 'Biologische teelt: bloemen en kruiden die groeien in slootkanten, weide, akkerranden'. Het is een geslaagde avond geworden met goede opkomst.
De avond stond met name in het teken van kruidenrijk weiland. Dat goed is voor de smaak van de melk en kaas, dat het niet af doet aan de kwantiteit van de melk maar kwaliteit verhoogt. De uitkomst van de avond is dat slootranden heel goed te doen is met wilde bloemen inzaaien, voor jonge weidevogels, de jonge grutto's om voedsel te vinden als de rest van land eenzijdig grasland is.

De eerste spreker was Peter de Groot van Biodivers over kruidenrijk weiland: over kruidenrijk grasland. Om van je grasland kruidenrijk land te maken is goed voor de kwaliteit van de melk, maar ook voor de bodem van Midden-Delfland en ook voor de bijen, een dubbelwerking. De tweede spreker was Boki Luske van het Louis Bolk instituut over biodiversiteit en Midden-Delfland. De derde spreker was Ronald Vader biologisch landbouwer in Oude Tonge (20 hectare) over waarom hij biologisch is gaan telen en waarom het werkt. De vierde spreekster was Lizelore Vos bio-dynamisch landbouwster in de Noordoostpolder (70 hectare) over hoe bloemen en kruiden die groeien in akkerranden haar product versterken.


Lizelore, Ronald en Peter. 

Gaan ze in Midden-Delfland wat met veenweidegebied doen dan is grasland enig alternatief. Naast 30% van het agrarisch gebied in Midden-Delfland dat wel een dik kleidek is waar groenteteelt mogelijk is. Duidelijk is geworden dat het mogelijk is om van een eenzijdig saai weidelandschap een kleurrijk Midden-Delfland te maken met bestuiving door bijen. De ene kant van de slootkant inzaaien met wilde bloemen en op de ander kant haal je het slootafval. Dus biodiversiteit - biologische landbouw gecombineerd met natuurbeheer, weidevogels en verduurzamen, dat moet er gebeuren. Dat betekent wilde bloemen inzaaien en binnen 2 jaar groeien er dan bloemen in weideranden en slootkanten. Biologisch-dynamische landbouw is een voorbeeld voor Midden-Delfland.

Jeroen van der Kooij, biologische boer uit Midden-Delfland, doet al heel ander agrarisch beheer, met weegbree en paardenbloemen in zijn land voor zijn koeien. "Kom maar bij mij kijken!". Hij is een voorbeeld voor de boeren.
Publicatiedatum: