Derde avond It's the food, my friend! over voeding en gedrag
Slechts 2% Nederlanders eet gezond
Schuitemaker meldde voor de ruim 250 bezoekers dat slechts 2% van de Nederlandse bevolking eet volgens de richtlijnen gezonde voeding en dat er zelfs in ons land sprake is van grootscheepse 'ondervoeding' met verregaande gevolgen voor onze gezondheid en ons gedrag.
Gert Schuitemaker aan het woord. Rechts gespreksleider Felix Rottenberg.
Andere sprekers waren Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie van de Wageningen Universiteit en Ap Zaalberg, onderzoeker bij het wetenschappelijke instituut van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en gespecialiseerd in onderzoek bij gevangen in relatie voeding en gedrag.
Jurrien Roossien van DO-IT stelt een vraag.
De discussie spitste zich toe op de rol van de wetenschap. Volgens Schuitemaker worden lichaamseigen supplementen van vitaminen, mineralen en vetzuren onterecht op dezelfde wijze beoordeeld als reguliere medicijnen. Gezien de totaal verschillende risico's vindt Schuitemaker dat de wetenschap de voortgang ophoudt. Toepassing van suppletie bij mensen met tekorten blijkt uit verschillende studies zeer effectief en zou op grotere schaal toegepast moeten worden.
Witkamp kwam Schuitemaker een eind tegemoet, maar legde de nadruk op het belang van gezonde leefstijlen, waarbij suppletie veel minder nodig hoeft te zijn. Hij gaf verder eerlijk aan dat onafhankelijk onderzoek zwaar onder druk staat omdat financiering niet meer mogelijk is zonder samenwerking met het bedrijfsleven. En zorgverzekeraars zijn niet geïnteresseerd in gezonde maar alleen in zieke mensen. In Duitsland investeert de overheid nog wel in onafhankelijk onderzoek.
Links Renger Witkamp en rechts Ap Zaalberg.
Ap Zaalberg vertelde dat hij genoeg positieve resultaten bij gevangen (dubbelblind met enerzijds gevangen die placebo's kregen en anderzijds suppletie met vitaminen en vetzuren) heeft waargenomen om de experimenten uit te breiden naar meer gevangenissen en inrichtingen voor jeugddetentie, maar dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken.
De heren waren het allemaal eens dat het beste is als iedereen voldoende, vooral groenten, fruit en vis zou nuttigen, maar zagen ook niet hoe die weg 1-2-3 te bewandelen is. Het menu van gevangene mag bijvoorbeeld per week slechts 10 euro kosten. Dan is de zalm ver weg.
Verder verslag en discussie op Foodlog.
Tekst: Bert van Ruitenbeek
Foto's Maartje Strijbis.
Volgende debat 19 april. 'Bacteriën als vrienden in de voedselketen'. Van de bodem tot onze darmen.
Voor meer informatie: www.rodehoed.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-07 Agroberries verwerft aandelen in BerryWorld
- 2023-06-07 “Zweden en Marokko nieuwe afzetmarkten voor Xenia-peer”
- 2023-06-07 "Omstandigheden niet optimaal door koud voorjaar en minder natuurlijke bestuivers"
- 2023-06-07 Grote verliezen in Letse fruitteelt vanwege voorjaarsvorst
- 2023-06-07 "Wateroverlast treft biologische oogst in Italië"
- 2023-06-06 "Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"
- 2023-06-06 Boer Ayoub bezoekt bio-fruitteler Wil Sturkenboom
- 2023-06-06 VS: Verkoop biologische citrus daalt
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten