Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derde avond It's the food, my friend! over voeding en gedrag

Slechts 2% Nederlanders eet gezond

Met een illustratief filmpje over de direct zichtbare effecten van gedrag van kinderen die ofwel een suikerrijk kinder'feest' menu krijgen of kinderen de gezonde snacks krijgen, zette keynote spreker en orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker dinsdagavond 29 maart de toon in het derde debat in de serie It's the food, my friend! in Rode Hoed, nu over relatie voeding, gezondheid en gedrag.

Schuitemaker meldde voor de ruim 250 bezoekers dat slechts 2% van de Nederlandse bevolking eet volgens de richtlijnen gezonde voeding en dat er zelfs in ons land sprake is van grootscheepse 'ondervoeding' met verregaande gevolgen voor onze gezondheid en ons gedrag.


Gert Schuitemaker aan het woord. Rechts gespreksleider Felix Rottenberg.

Andere sprekers waren Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie van de Wageningen Universiteit en Ap Zaalberg, onderzoeker bij het wetenschappelijke instituut van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en gespecialiseerd in onderzoek bij gevangen in relatie voeding en gedrag.


Jurrien Roossien van DO-IT stelt een vraag.

De discussie spitste zich toe op de rol van de wetenschap. Volgens Schuitemaker worden lichaamseigen supplementen van vitaminen, mineralen en vetzuren onterecht op dezelfde wijze beoordeeld als reguliere medicijnen. Gezien de totaal verschillende risico's vindt Schuitemaker dat de wetenschap de voortgang ophoudt. Toepassing van suppletie bij mensen met tekorten blijkt uit verschillende studies zeer effectief en zou op grotere schaal toegepast moeten worden.



Witkamp kwam Schuitemaker een eind tegemoet, maar legde de nadruk op het belang van gezonde leefstijlen, waarbij suppletie veel minder nodig hoeft te zijn. Hij gaf verder eerlijk aan dat onafhankelijk onderzoek zwaar onder druk staat omdat financiering niet meer mogelijk is zonder samenwerking met het bedrijfsleven. En zorgverzekeraars zijn niet geïnteresseerd in gezonde maar alleen in zieke mensen. In Duitsland investeert de overheid nog wel in onafhankelijk onderzoek.


Links Renger Witkamp en rechts Ap Zaalberg.

Ap Zaalberg vertelde dat hij genoeg positieve resultaten bij gevangen (dubbelblind met enerzijds gevangen die placebo's kregen en anderzijds suppletie met vitaminen en vetzuren) heeft waargenomen om de experimenten uit te breiden naar meer gevangenissen en inrichtingen voor jeugddetentie, maar dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken.

De heren waren het allemaal eens dat het beste is als iedereen voldoende, vooral groenten, fruit en vis zou nuttigen, maar zagen ook niet hoe die weg 1-2-3 te bewandelen is. Het menu van gevangene mag bijvoorbeeld per week slechts 10 euro kosten. Dan is de zalm ver weg.



Verder verslag en discussie op Foodlog.

Tekst: Bert van Ruitenbeek
Foto's Maartje Strijbis.
Volgende debat 19 april. 'Bacteriën als vrienden in de voedselketen'. Van de bodem tot onze darmen.

Voor meer informatie: www.rodehoed.nl
Publicatiedatum: