Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen ziet hij als 'gangbaar denken'

De schop als kompas voor Jan Willem Bakker

De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer was woensdag 23 maart bij een bijeenkomst voor potentiële omschakelaars in Garmerwolde. Hierbij waren 26 boeren aanwezig die een ochtend lang geïnformeerd werden over wat er bij komt kijken als je wilt omschakelen naar biologische akkerbouw. Volgens hem ging het om zeer geïnteresseerde deelnemers. De meerderheid gaf aan serieus na te denk over de omschakeling naar biologisch. Henk Staghouwer doet verslag in Groninger Krant.

Bio-akkerbouwer Jan Willem Bakker vertelde de aanwezigen een verhaal uit de praktijk. Hij is (ook tot zijn eigen verbazing) inmiddels 15 jaar biologische boer. "Toen ik van de landbouw hogeschool kwam had ik er niet zo veel mee." Inmiddels is hij uitgegroeid tot een echte ambassadeur voor de bio-landbouw. Jan Willem kreeg ook allerlei vragen op zich afgevuurd. Hoe ontwikkel je bijvoorbeeld een bouwplan en wat staat je te doen in de periode dat je omschakelt? Ze vroegen hem ook het nodige over onkruidbestrijding.


Jan Willem Bakker geeft uitleg over bio-teelt tijdens Lekker naar de Boer 2015.

Jan Willem gaf aan geen fan te zijn van biologische bestrijdingsmidddelen. Dit noemde hij 'gangbaar denken'. "Je gebruikt het in combinatie met middelen van een fabrikant als Bayer, dus nee: Bakker gebruikt dat niet." Ook met nutriënten is Jan Willem net bezig, hij kijkt naar de bodemkwaliteit. Zijn schop is zijn kompas.

De bijeenkomst werd afgesloten met een lunch. De geïnteresseerden konden zich aanmelden voor een keukentafelgesprek met een deskundige. Samen bekeken ze wat biologisch boeren voor het betreffende bedrijf zou betekenen. Ook konden ze zich opgeven voor een cursus, waar 'beginners' en routiniers zich mengen om van elkaar te leren. De provincie betaalt het grootste deel van de kosten, om te stimuleren dat Groningen straks meer hectares biologische landbouw telt.

Bron: Groninger krant
Publicatiedatum: