Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“We willen zo dicht mogelijk bij de natuur telen”

Grow Group investeert in uitbreiding bio-teelt

Voedselveiligheid wordt wereldwijd steeds belangrijker. De vraag naar veilig geproduceerde groenten en fruit neemt toe. Voor Grow Group, een bedrijf actief in de opkweek van groentenplanten, is dat één van de redenen geweest om op diverse locaties biologische groentenplanten op te kweken. Biologisch telen houdt onder andere in dat er geen chemische middelen en kunstmest worden gebruikt. In de kas worden dus alleen natuurlijke middelen ingezet. Zo worden in plaats van chemische gewasbestrijdingsmiddelen allerlei nuttige insecten ingezet om de schadelijke insecten onder controle te houden. Daarmee wordt voorkomen dat de plant wordt aangetast. Hans Grootscholten, CEO van Grow Group, beschrijft biologisch telen dan ook als "zo dicht mogelijk bij de natuur telen".



Biologisch telen: een voedselveilige productie

Bij Grow Group, opgericht in 1953, worden jaarlijks ruim 3 miljard planten opgekweekt. Dit gebeurt op vier locaties in Nederland en zo'n 20 locaties in het buitenland. Daarvan wordt op de locatie in Naaldwijk (Nederland) volledig biologisch geteeld. Ook op enkele locaties in het buitenland wordt de biologische teelt toegepast, waaronder in Duitsland. Hans Grootscholten licht de keuze voor biologisch telen toe: "Biologische teelt is voedselveilig én levert een goed rendement. De planten zijn gemiddeld duurder dan regulier geteelde planten en het risico is groter, maar uiteindelijk levert het in de hele keten meer op. Mensen zijn bereid iets extra's te betalen voor biologisch voedsel en ook supermarktketens spelen daarop in."

Intensieve detectie ziekten en plagen

Het telen van biologisch plantmateriaal is een uitdaging. Extra's risico's moeten worden teruggedrongen met minder kunstmatige middelen. De volledige keten moet geheel biologisch zijn: er mogen geen correcties met chemische gewasbeschermingsmiddelen worden uitgevoerd. Dit betekent dat de planten intensief geïnspecteerd worden op ziekten en plagen. Schimmels zijn daarbij lastiger aan te pakken dan insecten.

Hans: "Bij Grow Group willen we echt en oprecht bezig zijn met de biologische doorloop. Enkele jaren geleden zat er een schimmelaantasting in de kas, welke ons voor een erg grote uitdaging stelde. Chemisch ingrijpen kon dus niet. Het hele team is bij elkaar gaan zitten, inclusief de klanten, en uiteindelijk hebben we de oplossing gevonden. Niet alleen de plaag kwam onder controle, de planten waren uiteindelijk van een uitstekende kwaliteit. De oplossing? Super hygiëne, intensief scouten, zeer zorgvuldig verwijderen van aangetaste planten en een optimaal klimaat".

Automatisering onmisbaar

Automatisering speelt een belangrijke rol binnen biologische teelt. Het is belangrijk om het kasklimaat en de irrigatie zo goed mogelijk te regelen. Een belangrijke reden hiervoor is dat je minder stuurmogelijkheden hebt. Hans: "Bij biologisch telen mag er geen gebruik gemaakt worden van chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is het optimale klimaat nog belangrijker en zijn we meer afhankelijk van automatisering. Goede meet- en regeltechniek is erg belangrijk!"

Eigen substraatpotten

Ook op de locaties waar niet biologisch geteeld wordt, heeft Grow Group duurzaamheid en milieubewust produceren hoog in het vaandel staan. Zo ontwikkelt het bedrijf in Zuid-Afrika eigen 'biologische substraatpotjes'. Voor het substraat dat normaal gebruikt wordt, is namelijk veen benodigd. Dit is in Zuid-Afrika niet beschikbaar. Grow Group maakt gebruik van wormenmest, wat niet alleen vruchtbaar is, maar ook schimmeldodend en bacterie verlagend. De wormenmest wordt gemengd met bijvoorbeeld kokos of houtwol, en dit wordt samengeperst tot 'biologische substraatpotjes'.



Verlengen houdbaarheid zaden

Ook heeft het bedrijf enkele jaren geleden een machine uitgevonden, genaamd Phyto-Drip. Phyto-drip biedt een alternatief voor het coaten van zaden met insecticiden. Coaten is belangrijk, omdat het de zaailingen beschermt tegen bijvoorbeeld luizen. Het middel komt volledig ten goede aan de bescherming van de plant. Na het coaten neemt de kiemkracht echter af en zijn de zaden nog beperkt houdbaar. Het alternatief is bespuiten op de akker. Veel van het middel valt tussen de planten en belast daarmee het milieu. Met behulp van Phyto-Drip wordt pas een druppel gewasbeschermingsmiddel toegevoegd op het moment van zaaien. Hierdoor wordt de houdbaarheid van de zaden niet beperkt. Hans: "Met behulp van Phyto-Drip besparen we meer dan 90% op het gebruik van bestrijdingsmiddelen". Geen biologische teelt dus, maar wel goed voor het milieu. De eigen substraatpotten en Phyto-Drip zijn door Grow Group gepatenteerd.



Uitbreiding van biologische teelt

Uniek aan Grow Group is de schaalgrootte van biologisch telen. Momenteel is het bedrijf bezig de biologische teelt op meerdere locaties te implementeren, waaronder in Tunesië. Het uitbreiden van biologische teeltlocaties is wel afhankelijk van de vraag van consumenten. Dat deze vraag er is en groeit, staat onmiskenbaar vast: bijna 30% van de totale groentenplanten omzet van Grow Group in Nederland is biologisch.

Voor meer informatie:

Hoogendoorn Growth Management
010 4608080
[email protected]
www.hoogendoorn.nl
Publicatiedatum: