
Volgens Michaël is een goede analyse van het hele plaatje het sleutelwoord voor succes: "Onze telers investeren in een gezonde, levende bodem en zorgen er op die manier voor dat de grond het water als een spons opneemt en ook C02 aan zich weet te binden. Daarnaast gingen ze bijvoorbeeld op zoek naar rassen waar de druiven minder hutje mutje op elkaar zitten zodat de wind er goed doorheen kan waaien waardoor de kans op ziektes weer wordt verminderd."

Het resultaat bleef niet uit: "Doorgaans hebben conventionele telers een iets hogere opbrengst dan hun bio-collega's. In dit geval was het precies andersom", concludeerde Michaël. "Ik wil niet iedereen bekeren tot de biologische teelt maar het is wel opvallend dat een druiventeler in die regio met een biologische compostverwerkingsbedrijf, conventionele telers als zijn beste compostafnemers heeft. Die kiezen voor deze compost omdat het beter werkt dan kunstmest. Die telers snappen inmiddels ook dat een plant niet aan een infuus moet liggen maar dat je aan het hele ecologische systeem moet werken."

Om succesvol te zijn kunnen telers die omschakelen van conventionele teelt naar biologische teelt wel wat hulp gebruiken. "Ga samen met experts kijken naar wat de gewassen nodig hebben maar vooral wat de grond nodig heeft. Als je dat begrijpt en daarmee aan de slag gaat is er letterlijk een stevige basis en gaat de rest bijna vanzelf."
Voor meer informatie: Michaël Wilde (Eosta)