Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Goed jaar als we alles jaarrond als biologisch verkocht krijgen"

Heereco droogt nu zelf bio-champignons

Tholen – Biologische champignonkwekerij Heereco in Uden beschikt sinds kort over een eigen drogerij. "Deze drogerij hebben we een aantal weken geleden in gebruik genomen. Hierdoor kunnen we grotere volumes gaan drogen en bieden we onze klanten weer een extra service", vertelt Dorus Heeren, die het bedrijf samen met zijn broer Jeffrey runt. Deze drogerij is overigens niet de enige vernieuwing. Heereco beschikt sinds dit jaar namelijk ook over een eigen compostbedrijf. Opvallend zijn ook de vele zonnepanelen die op het dak liggen van het pand aan de Egelweg. "Er liggen in totaal 1600 zonnepanelen op de drie kwekerijen. We zijn hierdoor voor de helft zelfvoorzienend als het gaat om elektra."


Linksboven de nieuwe drogerij van Heereco. Rechts gedroogde biologische champignons.

Waarom heeft Heereco geïnvesteerd in een eigen drogerij? Dorus: "Het grote voordeel van de eigen drogerij is dat we heel snel kunnen inspelen op de versmarkt. Met de compost zijn we aan de voorkant van de productie actief en met de drogerij aan de achterkant", vertelt Jeffrey. Hij benadrukt dat goede compost essentieel is in de champignonteelt. "Dit is immers de voedingsbodem van de champignon. In compost zitten altijd veel fluctuaties. Om meer flexibiliteit naar de klanten te bieden hebben we er voor gekozen om een eigen compostbedrijf op te zetten. De biologische fase 1-compost kopen we bij Pilzland en bestaat uit 100% biologische grondstoffen. We kunnen hierdoor meer vraaggericht produceren en sneller schakelen."


Jeffrey en Dorus Heeren in één van de cellen met witte champignons.

Biologisch

Heereco produceert op 4 locaties biologische champignons en alle producten worden vers met de hand geplukt. Het bedrijf is in 2004 omgeschakeld naar de biologische champignonteelt, daarvoor teelde het bedrijf conventioneel. Wat was de reden van de omschakeling? Jeffrey: "We zagen een nieuwe uitdaging in biologisch en hebben dan ook uit overtuiging voor deze werkwijze gekozen. We waren er ook van overtuigd dat er toekomst in zit. Inmiddels zijn we al 12 jaar actief in biologisch. Eerst is een halve kwekerij aan de Egelweg omgeschakeld." De broers erkennen dat de risico's in biologisch toch wat groter zijn. "De eisen in biologisch gaan stap voor stap omhoog en daar gaan wij in mee", aldus Dorus. Ook de productie is in de loop van de jaren aanzienlijk toegenomen: "De opbrengst in biologisch ligt 20% lager dan in conventioneel. Qua productie zijn we op 3,5 ton begonnen en we zitten nu op 35 ton per week."


De zonnepanelen op het dak aan de Egelweg.

De marktsituatie in de reguliere champignons is niet bepaald positief te noemen. Hoe zit dat in biologisch? Jeffrey: "Laten we het zo zeggen: wanneer we alles jaarrond als biologisch verkocht krijgen en de teelten verlopen goed, kunnen we spreken over een goed jaar. Er moet niet teveel en niet te weinig aanbod zijn, daarmee blijft biologisch in stand." De champignons zet Heereco niet alleen in Nederland af, maar ze exporteren ook van Portugal tot Scandinavië. "We hebben heel trouwe afnemers. De biologische handel is heel anders dan conventioneel. Je kent de keten van begin tot eind, je weet waar je product naartoe gaat. Je staat voor je product en je voelt dan ook echt de binding met je klant. Aan het eind van de dag ben je dan heel trots als je ziet wat er klaarstaat voor transport."



Voor meer informatie:

Jeffrey en Dorus Heeren
Heereco B.V.
Goordonksedijk 26
5406 NX Uden
06 27026077 (Jeffrey)
06 27026078 (Dorus)
[email protected]
www.heereco.nl