Natuur & Milieu rankt, op basis van cijfers van Questionmark, tien veelgegeten yoghurtsoorten op dierenwelzijn en milieu. Vrijwel alle yoghurtsoorten, met uitzondering van sojayoghurt, scoren tussen de 6,6 en de 5,2. "Geen hoge cijfers dus. Dierlijke yoghurt is, vanwege de melk die erin gaat, zeer belastend voor het milieu", aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.
Klik hier voor de rankingstabel.
Soja absolute winnaar
Sojayoghurt scoort een 9,5 op de combinatie dierenwelzijn (10) en milieu (9). Soja scoort zo hoog op duurzaamheid omdat de sojabonen voor direct menselijke consumptie uit gebieden (Europa en Noord-Amerika) komen waar geen boskap voor de teelt heeft plaatsgevonden. Omdat sojayoghurt bovendien niet afkomstig is van dieren, scoort het een 10 op dierenwelzijn.Yoghurt van de koe
De biologische koeienyoghurtsoorten nemen de tweede, derde en vierde plek in de ranking in. Deze yoghurtsoorten scoren een 6,6 (mager biologisch), een 6,2 (halfvolle biologisch) en een 6 (vol biologisch) op de combinatie dierenwelzijn en milieu. Hoe magerder de yoghurt, hoe beter voor het milieu. Voor yoghurt is namelijk vet van de melk nodig. Bij volle yoghurt is meer vet – en dus melk – nodig dan voor magere yoghurt. Akkerman: "Hoe meer melk, hoe meer koeien nodig zijn. De mest, gassen en veevoer van al die koeien zijn zeer schadelijk voor het milieu."Geiten
Geitenyoghurt scoort nog lager dan koeienyoghurt (biologisch een 5,9 en niet-biologisch een 5,2). "Geiten produceren minder melk dan koeien. Daarnaast hebben ze relatief meer veevoer nodig voor hun melkproductie. Een geit is hierdoor milieubelastender dan een koe", aldus Akkerman.Kokosyoghurt
Ook kokosyoghurt is zeer milieubelastend en scoort slechts een 5 in de ranking. Voor 1 liter kokosyoghurt is bijna 1 kilo kokos nodig. De kokos in de yoghurts van de grote Nederlandse supermarkten, komt uit Indonesië. Er is een groot risico dat voor de teelt van kokos worden bossen gekapt, waardoor kokos een 1 scoort op milieu. Op dierenwelzijn scoort kokos een 10: voor de productie van kokos komt geen dier aan te pas.Over de ranking
Natuur & Milieu vergeleek 10 veel gegeten yoghurtsoorten: soja-yoghurt, kokosyoghurt, (biologische) geitenyoghurt en (biologische) magere, halfvolle en volle yoghurt. Iedere yoghurtsoort ontving een score op duurzaamheid en een score op dierenwelzijn. Het gemiddelde van deze twee scores vormt het eindcijfer.Bron: Natuur & Milieu