Roadmap
Op de Europese conferentie EU-aanpak verbetering van voedingsmiddelen op 22 februari is brede steun uitgesproken voor de 'roadmap for action' door 22 EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland, het internationale bedrijfsleven en patiëntenorganisaties. Daarmee onderschrijven de deelnemers de urgentie voor gezamenlijke actie om het productaanbod geleidelijk gezonder te maken door zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers (calorieën) in producten te verlagen.In de roadmap staan afspraken over de te nemen stappen, intensieve Europese samenwerking, het creëren van een wetenschappelijke basis door het delen van data en harmoniseren van analyses. Er wordt gekeken in hoeverre voeding en gezondheid deel uit kunnen maken van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van bedrijven. Uiteindelijk moeten de onderzoeksresultaten in de praktijk geïmplementeerd worden door het bedrijfsleven.
Restaurant van de Toekomst
In het onderzoek van Wageningen UR neemt voeding een belangrijke rol in. Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan naar een verbeterde samenstelling van producten met minder zout, verzadigd vet of calorieën. Onderzoekers bestuderen de producten zelf, en experimenteren met alternatieven voor minder zout, verzadigd vet en calorieën met behoud van smaak. Er wordt dan ook gekeken naar smaak en eetbeleving en hoe consumenten tot een keuze komen, zowel in de supermarkt als in het restaurant. De bijeenkomst is niet voor niets in het Restaurant van de Toekomst, waar dit soort keuze-onderzoek wordt gefaciliteerd. Met dergelijk onderzoek speelt Wageningen UR een belangrijke rol als partner van VWS in humane voeding en gezondheid.Voor meer informatie: Jelle Maas