
Christine en Colin bij de stand van Rhumveld op de BIOFACH 2016.
Rhumveld Winter & Konijn is één van de afnemers van Serendip. Dit bedrijf uit Capelle aan den IJssel distribueert de noten in Europa en schonk tijdens de BIOFACH 2016 extra aandacht aan Serendip. Colin en Christine waren op de beurs aanwezig om alles over hun bedrijf te vertellen. Ze doen sinds 2003 zaken met Rhumveld, een samenwerking die op een bijzondere manier tot stand is gekomen, meent Christine: "We waren toen op familiebezoek, de familie van Colin komt van origine uit Nederland. Ik heb zelf aangeklopt bij het kantoor van Rhumveld en de medewerkers laten proeven van onze macadamianoten. Ze bestelden daarop 5 dozen en die heb ik na thuiskomst meteen opgestuurd. Daarmee begon de samenwerking."

Wars van chemie
Colin en Christine telen sinds 1993 biologische macadamianoten. Vóór die tijd was Colin werkzaam in de industriële chemie. "Daardoor was ik ervan overtuigd dat ik deze middelen niet op mijn eigen bedrijf wilde gebruiken. Dit vanwege de gevaren die dergelijke spray's met zich meebrengen. Veel telers hebben geen idee hoe schadelijk deze middelen zijn. Ook waren we toen al van plan om op onze boerderij te gaan wonen."
De plantage vanuit de lucht gezien.
Hij erkent dat de middelen soms wel goed van pas zouden komen. De teeltomstandigheden zijn namelijk erg uitdagend: "We zitten in een subtropisch klimaat. Daardoor hebben we veel last van insecten. In sommige jaren verwoesten plagen tot 70 procent van onze gewassen. We moeten constant monitoren. Gelukkig krijgen we daarbij veel hulp van een specialist die werkzaam is voor de overheid. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld last van een insect die de bloemen beschadigt." Toch vormen insecten niet altijd de grootste bedreiging. Colin: "We moeten ook altijd waakzaam zijn voor tornado's en orkanen. Omdat we geen controle hebben op het weer kunnen we geen garanties geven als het gaat om de oogstopbrengsten. Gelukkig houden onze afnemers hier rekening mee. Vanwege de wisselende omstandigheden zijn goede prijzen voor ons essentieel."

Rechts: Paul, die toezicht houdt op de oogst op de plantage van Serendip.
Mislukt 'avocado-avontuur'
Ze woonden eerst in Sydney en wilden hun leven een andere draai geven. "We startten 800 kilometer ten noorden van Sydney een boerderij en plantten avocado's, 639 bomen om precies te zijn. Er viel dat jaar meer regen dan we ooit in ons leven hebben gezien, wel 3 meter. Na die periode hadden we dus een 'avocado graveyard'. We besloten daarom te verhuizen en op deze grotere boerderij een inheems gewas te gaan telen, namelijk macadamianoten. Je proeft ook echt het verschil doordat de noten in hun natuurlijke leefomgeving groeien." Het echtpaar werkt in en met de natuur. Colin: "We hebben wildcorridors op onze boerderij. Bij ons tref je koala's, wallaby's, uilen, wombats en reptielen."
Linksboven de macadamiabloemen. De noten linksonder vallen bijna van de boom.
Geduld
Bij Serendip krijgen de noten de tijd om te groeien. Christine: "We telen de noten in schil. We wachten tot de noot zelf van de boom valt en verwijderen dan de groene schil. De noten worden vervolgens verder verwerkt in een gespecialiseerde fabriek. We hebben noten van de beste kwaliteit, groot van formaat." Bij Rhumveld merken ze de positieve gevolgen hiervan. Paul van Schijndel: "We krijgen steeds meer aanvragen voor het merk Serendip, nadat onze klanten ze geproefd hebben en de consument enthousiast zien."
Het landgoed van het echtpaar Rijks is 57,8 hectare groot. Op 45 hectare staan macadamiabomen. "Deze teelt vergt grote investeringen. Het duurt namelijk 8 jaar voordat de bomen gaan produceren. We oogsten dan zo'n 10 tot 12 kilo noten per boom." Het zijn momenteel drukke tijden op het bedrijf, de oogst staat namelijk op het punt van beginnen. De oogstperiode op de plantage duurt in totaal zo'n zes maanden. Christine is overigens niet alleen druk met het eigen bedrijf. Ze is namelijk ook voorzitter van een vereniging waarbij diverse kleine biologische bedrijven die macadamianoten telen aangesloten zijn. "We clusteren onze volumes en bieden die bij de fabriek aan om te laten verwerken, waardoor de verwerkingskosten met 33% dalen."
Voor meer informatie:
Paul van Schijndel
Rhumveld Winter & Konijn
Rivium 1e straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2330900
[email protected]
www.rhumveld.com
Colin Rijks
Serendip Organics
P.O. Box 66, Alstonville
N.S.W. 2477 Australia
+61 266283858
[email protected]
www.serendiporganics.com.au