Vietnamese garnalenvissers beschermen mangrovebossen

Na 3 jaar van toepassing van het Mangroves & Markets Project (MAM) worden garnalenvissers in Vietnam zich bewust van de biologische productietechniek en de noodzaak om mangrove bossen ter plekke te behouden. "In de provincie Ca Mau hebben vissers hun inkomen aardig zien groeien door hogere productie en opbrengst voor biologische garnalen. Het doel van het project is hogere opbrengsten voor garnalenvisserij technieken in combinatie met bescherming van de mangrove bossen."Projectuitvoering vindt plaats in de bossen van Ca Mau waar 5300 families wonen op 24.000 hectare. De bewoners volgden cursussen over huishoudelijk afval en bosbehoud en een industrieel- en chemischvrije kweek. De Naturland certificering betekent 10% meer inkomsten per kilo voor de garnaal.

De beschermde bossen van Nhung Mien zijn met 175 hectare uitgebreid in 2014-2015 en 80 hectare met nieuwe bomen. "Het project bracht boeren, bedrijven en gemeentes samen met oog op levensonderhoud alsook bescherming van de mangrove bossen. De volgende projectfase: uitbreiding van de internationale biologische garnalen certificering om de Vietnamese export op grotere schaal te steunen. Verbeteren van garnalenvoer en meer middelen voor onderzoek; bewustwording en samenwerking betreffende beplanting, behoud en waterhuishouding is nodig", aldus Thuy. Er moet een beleid komen omtrent milieu service vergoedingen ten aanzien van waterhuishouding, zegt Thuy, om een duurzame garnalenteelt te waarborgen bij klimaatsveranderingen.

"Het project heeft Ca Mau goed op weg geholpen", meldt het Ca Mau Landbouw en Landelijke Ontwikkeling Departement. De provincie is goed voor aandelen van 28% in watercultuur en 50% in mangrove bossen. Het project kan model staan voor garnalenteelt en bescherming van bossen. De afgelopen vijf jaar is de aqua cultuur met 2,7% per jaar toegenomen tot bijna 10.000 ton in 2015. Het doel is om tegen 2020 een groei van 6% per jaar te groeien, 14.300 ton waarvan 60.000 ha internationaal gecertificeerd zou moeten zijn voor biologische garnalen.

Bron: Vietnam News

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.