Op dit moment ligt de prijs rond de vijftig cent per kilo melk en ook Eko-Holland krijgt dagelijks telefoontjes van boeren die willen omschakelen en biologische melk willen leveren, vertelt voorzitter René Cruijsen. "Ik heb tussen de dertig en de veertig boeren gesproken en die kunnen we er makkelijk bij hebben. We zien dat de afgelopen zes à zeven jaar de vraag naar biologische melk in Nederland flink is toegenomen. Het marktaandeel biologisch lag bij zuivel op twee procent, nu is dat zeven procent."
Links René Cruijsen op de BioVak.
Komende vijf jaar 55 cent
De meeste biologische melk komt in dagverse zuivel terecht. Belangrijk verschil met gangbaar is volgens René dat de biologische zuivelsector niet afhankelijk is van de wereldmarkt. "Wij hebben te maken met de Nederlandse consument, daardoor schommelt de prijs veel minder. Sinds een paar jaar staat de biologische zuivelmarkt volledig op eigen benen." De biologische zuivelmarkt kent dus een eigen dynamiek en daarom is Cruijsen wat minder behoedzaam in zijn prognose dan Hendriks.René ziet een meer structureel karakter in het huidige prijsverschil tussen gangbaar en biologisch. "Ik houd nieuwe leveranciers voor dat ze de komende vijf jaar met een melkprijs van circa 55 cent per kilo kunnen rekenen. Wij beschermen onze eigen markt. Op het moment dat we geen melk meer kunnen gebruiken, nemen we geen nieuwe leveranciers meer aan." Als onverhoopt de afzet terugvalt, dan krijgt ook de laatst aangesloten leverancier nog een bio-melkprijs. "We zullen in dat geval de lasten eerlijk gaan verdelen", vertelt de voorzitter van Eko-Holland.
Hij is niet bang dat gangbaar steeds meer opschuift naar biologisch en daarmee meer uitwisselbaar wordt. "Met vierhonderd koeien kun je weidegang wel vergeten, ik zie de gangbare landbouw intensiveren en daarmee luister je niet naar de consument. Die bepaalt uiteindelijk wat er geproduceerd wordt. De toegenomen vraag naar biologisch is daarvan het bewijs."
Klik hier voor het complete artikel.
Bron: Veeteelt - Wageningen Universiteit