Marco Vlaming, omgeschakeld naar biologisch melkveebedrijf:
"Lagere opbrengst grasland was grootste knelpunt"
Niet zozeer om ideologische motieven, maar vooral vanwege het economisch perspectief wilde Marco Vlaming graag omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf. Hij hakte de knoop door toen hij de kans kreeg om zijn bedrijf op Texel te verplaatsen van Oosterend naar De Waal, waar hij veertig hectare extra grond van Natuurmonumenten in gebruik kon nemen. "We hebben de financiƫle plaatjes naast elkaar gelegd en dat zag er goed uit: de cashflow kwam 9,4 cent per kilo melk hoger uit in het voordeel van biologisch."
Grootste knelpunt was de lagere opbrengst van het grasland. Vlaming houdt rekening met een twee ton lagere drogestofopbrengst per hectare. "Biologisch voer kopen is te duur, zeker op Texel waar je alles via de boot moet laten komen. We melken straks negen ton melk met 140 koeien op ruim honderd hectare zavelgrond. Ik ga ervan uit dat de ruwvoervoorziening daarmee toereikend is."
Komende winter kan Vlaming zijn melk voor een biologische prijs verkopen, in totaal negen ton. Door in de nieuwe stal gebruik te maken van een High Welfarevloer kan Vlaming de mest en urine van zijn veestapel apart opslaan en uitrijden. "Zeker op een biologisch bedrijf is dat een voordeel, omdat we niet kunnen corrigeren met kunstmest."
Klik hier voor het complete artikel.
Bron: Veeteelt - Wageningen Universiteit