Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joris Lohman, Slow Food international:

"Niet roepen dat we vanuit Nederland de wereld gaan voeden"

Tholen - Op woensdag 3 februari werd in de Tweede Kamer een drie uur durend rondtafelgesprek gehouden over het Nederlands voedselbeleid naar aanleiding van het regeringsstandpunt op het WRR-rapport 'Naar een voedselbeleid'. Eén van de deelnemers was Joris Lohman van Slow Food International. Op een gegeven moment vroeg minister Leenders van de PvdA aan Joris waarom veel jonge boeren voor een natuurlijke in plaats van een biologische werkwijze kiezen. Hierop had hij een helder antwoord: potentiële omschakelaars lopen volgens hem tegen een aantal praktische problemen aan. Zo is het proces van omschakelen een lang en onzeker proces, moeten omschakelaars om zien te gaan met steeds veranderende regels en is er een tekort aan kapitaal. "Banken moeten willen investeren in andersoortige bedrijfsmodellen, waarbij ik niet perse over biologisch spreek. Ze moeten ruimte maken voor boeren die het anders willen doen."

Volgens Joris is Nederland wel al goed bezig in de verduurzaming van de landbouw. "Dat moeten we nog verder gaan uitbouwen. Maar we moeten niet gaan roepen dat we vanuit Nederland de wereld gaan voeden."

In de schriftelijke inbreng van Slow Food en de Youth Food Movement voor de hoorzitting komt dit laatste citaat ook al aan bod:

De ambitie om 'met in Nederland geproduceerde producten de wereld te voeden' is dus onrealistisch en irrelevant en kan niet langer worden gebruikt als argument om het productionistische systeem in stand te houden. Nederland dient een bijdrage te leveren aan de wereldwijde voedselzekerheid vanuit de kennis en techniek die in Nederland is ontwikkeld, de ervaring met boerencoöperaties, en kwalitatieve uitgangsmaterialen die geschikt zijn voor export.

Daarbij roepen wij de Nederlandse exporteurs van kennis wel op voorzichtig te zijn met het overbrengen van informatie, deze kennis aan te passen aan lokale omstandigheden, en zorg te dragen dat in andere landen niet dezelfde fouten worden gemaakt als in het verleden in Nederland: fouten die bijvoorbeeld hebben geleid tot sterke bodemdegradatie en verlies aan (agro)biodiversiteit. Als de export van kennis moet gaan onder het mom van een nieuwe Groene Revolutie, hopen wij vurig op een 'Ecologisch Verlichte Groene Revolutie'.


Klik hier voor het complete verslag van het rondetafelgesprek.