

In de schriftelijke inbreng van Slow Food en de Youth Food Movement voor de hoorzitting komt dit laatste citaat ook al aan bod:
De ambitie om 'met in Nederland geproduceerde producten de wereld te voeden' is dus onrealistisch en irrelevant en kan niet langer worden gebruikt als argument om het productionistische systeem in stand te houden. Nederland dient een bijdrage te leveren aan de wereldwijde voedselzekerheid vanuit de kennis en techniek die in Nederland is ontwikkeld, de ervaring met boerencoöperaties, en kwalitatieve uitgangsmaterialen die geschikt zijn voor export.
Daarbij roepen wij de Nederlandse exporteurs van kennis wel op voorzichtig te zijn met het overbrengen van informatie, deze kennis aan te passen aan lokale omstandigheden, en zorg te dragen dat in andere landen niet dezelfde fouten worden gemaakt als in het verleden in Nederland: fouten die bijvoorbeeld hebben geleid tot sterke bodemdegradatie en verlies aan (agro)biodiversiteit. Als de export van kennis moet gaan onder het mom van een nieuwe Groene Revolutie, hopen wij vurig op een 'Ecologisch Verlichte Groene Revolutie'.
Klik hier voor het complete verslag van het rondetafelgesprek.