Landbouwcultuur, vlees en ethiek
De beschikbaarheid van vruchtbare landbouwgronden en visserijgebieden zijn van oudsher mede bepalend geweest voor de plaats waar we woonden en hoe we leefden. Vooral vanaf het midden van de vorige eeuw zijn we – als gevolg van doorgaande verstedelijking, snellere transportmiddelen en nieuwe conserveringstechnieken – steeds verder van de voedselproductie af komen te staan, ook in sociaal en cultureel opzicht.
Hoe is onze kijk op landbouw door de eeuwen heen en in de laatste decennia veranderd en hoe evolueert zij verder? We bekijken dit vraagstuk in ethisch, cultureel en religieus perspectief. We zoomen in op de veehouderij en de vleesconsumptie. Gaat de omslag van dierlijk naar plantaardig eiwit doorzetten? Welke gevolgen gaat de klimaatverandering krijgen voor onze consumptie en de productie van vlees en ander voedsel? Wie zijn de 'cultuurdragers' van deze omslag? Kunnen we de noodzakelijke veranderingen mentaal bijbenen? Wat vraagt het van ons? Wat kunnen bedrijfsleven en overheid doen?
Keynote spreker:
- prof. Matthijs Schouten, ecoloog en filosoof, Wageningen Universiteit
Reacties van:
- Lotte Wouters, duurzame catering voor evenementen
- Tjeerd de Groot, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO)
- Jaring Brunia, melkveehouder, natuurboer
Volgende debatten:
Maandag 14 maart, 20:00-22:00 uur
Vluchtelingen, landbouw en voedsel.
Dinsdag 29 maart, 20:00-22:00 uur
Voedsel, gezondheid en gedrag.
Dinsdag 19 april, 20:00-22:00 uur
Bacteriën als vrienden in de voedselketen.
Slotdebat zaterdag (!) 21 mei 11:00 -15:30 uur
Naar een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem.
Kaartverkoop:
Kaarten voor de avonden: 12 euro regulier en 7 euro voor studenten Alle toegangsprijzen inclusief koffie en thee bij aankomst (tot 19:50 uur) Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open: 19:30 uur).
Kaarten voor de slotzaterdag 20 euro en 12 euro voor studenten (inclusief lunch). Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open: 10:30 uur) tot 16:00 uur.
Passe-partouts: 50 euro regulier en 32 euro voor studenten.
Kaarten bestellen: www.rodehoed.nl
Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Organisatie
- Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
- Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
- Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen in samenwerking met de Rode Hoed.
Partner: Youth Food Movement
Mediapartners: dagblad Trouw en Foodlog.nl
Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
- Ministerie van Economische Zaken
- Achmea
- Rabobank
- Triodos Foundation
- Nederlandse Zuivelorganisatie NZO
- DO-IT
- Koppert B.V.
- Eosta
Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, [email protected], 06 206731016. Wouter van der Weijden, [email protected], 06 41710428.