Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Saison' is de biertrend in 2016

Nieuw: De Leckere Sonnenborgh

Brouwerij De Leckere viert zijn verjaardag 18+. Met rondleidingen voor Leckere relaties, uitgebreide proeverijen in de Speciaalbierbus en Leckere 18+ verhalen van, onder anderen, Henri Reuchlin (directeur BIERburo) en Ronald Giphart. Ter gelegenheid van de verjaardag lanceert De Leckere een nieuw bier, Sonnenborgh, een 'saison'.

In 2015 was IPA de biertrend, in 2016 lijkt dat Saison met hoge gisting te worden Saisons – het Franse woord voor seizoen – vindt zijn oorsprong in Henegouwen. Vroeger werd het bier in de winter gebrouwen en genuttigd tijdens het oogstseizoen. De bieren hadden destijds een alcoholpercentage van ongeveer 3 procent en werden extra gehopt voor de houdbaarheid. De Saison die het in 2016 gaan maken zijn met 5 tot 6,5 procent wat sterker, hebben een dorstlessend karakter en een hoge gisting met nagisting.


De Leckere Sonnenborgh, Saison Bier

De saison van De Leckere, Sonnenborgh, heeft 6,2% alcohol, is en smaakt, zoals een echte saison moet smaken: Een heerlijk verfrissend oogstbier, wol, zachtbitter van smaak met een vleugje anijs.

Sonnenborgh, Utrechtse historie 'BOLD'

Zoals alle bieren van De Leckere is ook de naam van de Saison geworteld in de historie van de stad Utrecht. Sonnenborgh is een bolwerk en publiekssterrenwacht. Keizer Karel V liet ter verdediging van de stad Utrecht tussen 1544 en 1558 vier stenen bolwerken aanleggen aan de binnenkant van de Stadsbuitengracht. Sonnenborgh is daar één van. De andere waren aan de zuidkant van de stad Manenborgh (1553-1554) en Sterrenburg (1554), met aan de noordkant Morgenster (circa 1544). Sonnenborgh is gelegen in de zuidoostelijke hoek van de binnenstad aan de singel.

De hoogleraar Buys Ballot zorgde er medio 19e eeuw voor dat de Sterrenwacht van de Smeetoren, waar reeds meteorologische waarnemingen werden gedaan, naar de Sonnenborgh verhuisde. Na de chemie richtte Buys Ballot zich vooral op meteorologie en in 1854 richtte hij op deze plaats het Koninklijk Nederlands
Meteorologisch Instituut (KNMI) op.

Na het vertrek van het KNMI naar De Bilt in 1897 stond Sonnenborgh weer geheel in het teken van de sterrenwacht. Bekende wetenschappers die met de Sonnenborgh in sterrenkundig opzicht verbonden waren zijn Marcel Minnaert en Kees de Jager. Nu is er Sonnenborgh - museum & sterrenwacht gevestigd, een publiekssterrenwacht en een museum voor weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis.

Voor meer informatie: www.deleckere.nl
Publicatiedatum: