
BioForum Vlaanderen hoopt dat deze maatregel de drempel voor omschakeling zal verlagen. "De vraag naar biologische zuivel in Vlaanderen blijft toenemen en is ook significant groter dan de lokale productie. De biologische melkprijs is minder onderhevig aan schommelingen. Biologische melkveehouders krijgen een stabiele, hogere prijs voor hun bio-melk. In de gangbare melkveehouderij kunnen we na het wegvallen van het melkquotum van een malaise spreken. Dit betekent dat er kansen liggen in de biologische productie en we hopen dat deze aanpassing van de toepassing van de regelgeving omschakeling zal stimuleren."

Wanneer een hele productie-eenheid, dat wil zeggen teelten en vee, gelijktijdig omgeschakeld wordt naar biologische productie, voorziet de Europese regelgeving een totale gecombineerde omschakelingsperiode van 24 maanden. Vanuit de praktijk is het echter wenselijk dat de omschakeling van de plantaardige teelten en het melkvee niet steeds gelijktijdig wordt opgestart. Daarom wordt onder meer in Nederland een gefaseerde omschakeling al toegepast, waarbij een kortere periode dan 24 maanden voor de omschakeling van de melk wordt toegestaan.
Concreet wil dat zeggen dat bij gefaseerde omschakeling naar bio-melk de landbouwer start met de omschakeling van de plantaardige productie en ten vroegste 12 maanden later start met het melkvee, idealiter vanaf 21 april. Wanneer voldaan wordt aan een aantal voorwaarden op het gebied van het veevoeder, kan de melk na een verkorte omschakelingstermijn van 6 maanden als biologische melk op de markt gebracht worden. An: "De timing is goed omdat we nu nog tot 21 april de tijd hebben om het biologisch teeltplan en de omschakelpremies voor de betreffende melkveehouders voor te bereiden."
Voor meer informatie:
An Jamart
BioForum Vlaanderen
Quellinstraat 42
2018 Antwerpen
+32 (0)3 2869265
+32 (0)487 905105
[email protected]
www.bioforumvlaanderen.be