Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Opvallend weinig biologische telers van Afro-Amerikaanse afkomst
Waar biologische teelt voorop loopt in de Amerikaans landbouwsector, zijn telers van Afro-Amerikaanse afkomst nog niet aan deze inhaalslag begonnen. "Van de 33.000 agrarische bedrijven die gerund worden door Afro-Amerikanen, hebben er maar 116 een bio-keurmerk, dat is dus minder dan 0,5%", aldus Marissa Evans. Deze cijfers komen niet als een verrassing. De overgang naar biologische teeltmethoden is een risicovolle en kostbare aangelegenheid. Afro-Amerikaanse telers hebben jarenlang strijd moeten leveren tegen discriminatie en armoede. Gedurende de laatste eeuw is het aantal Afro-Amerikaanse telers gestaag afgenomen. In 1910 bezaten Afro-Amerikanen 6.3 miljoen hectare van het landbouwareaal, in 1982 was dit nog slechts 1.2 miljoen. Bovendien ontvingen zij maar 1% van de landbouwsubsidies van het ministerie van Landbouw. John Boyd, teler en oprichter van de National Black Farmers Association, legt uit dat de discriminatie in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, het verkrijgen van leningen in de weg stond.
In 1997, diende Boyd en 400 andere Afro-Amerikaanse telers een aanklacht in tegen het ministerie van Landbouw wegens discriminatie. De eisers ontvingen ieder een schadevergoeding van 46.075 euro. President Obama trok later zelfs 1,1 miljard euro uit voor deze compensatieregeling. Hoewel dit een stap in de goede richting was, hield het hiermee ook op. Deze ondervertegenwoordiging is vandaag de dag goed zichtbaar in de bio-sector. Hoewel de overgang naar biologische teelt zo'n 22% tot 35% winstgevender zou zijn voor veel telers, weerhouden slechte ervaringen uit het verleden Afro-Amerikaanse telers ervan om bio-certificering aan te vragen. "Afro-Amerikaanse telers telen hun gewassen al veel langer volgens biologische methoden dan anderen", legt Cynthia Hayes, van SAAFON (Southeastern African American Farmers' Organic Network), uit. Saafon begeleidt Afro-Amerikaanse telers bij het aanvragen van certificering.