De tijd begint te dringen om een echte omslag te maken naar een ecologisch houdbaar voedselsysteem. Gelijk met de omslag naar duurzame energie zal onze voedselproductie ook binnen enkele decennia zeer grote veranderingen moeten ondergaan om ecologische en sociale rampspoed te voorkomen. Dit vraagt een integrale aanpak, een voedselakkoord en voortdurende monitoring op effecten landbouw op biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid energiegebruik en volksgezondheid.
Het WRR rapport spoort bedrijfsleven en overheid aan om via heffingen op niet duurzame productie, duurzame productie te bevorderen zoals destijds om loodvrije benzine mogelijk te maken en gelden voor het GLB te koppelen aan ecologische houdbaarheid en volksgezondheid. Wat gaan bedrijfsleven en overheid hiermee doen en hoe kan de bio-sector van deze aanbevelingen profiteren en zelf verdere stappen maken.
Inleiding: Josta de Hoog (co-auteur WRR rapport).
Reacties van onder andere:
- Joost de Jong ('strategisch adviseur' Ministerie Economische Zaken en belast met de kabinetsreactie op het WRR rapport )
- Marc Jansen (directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel)
- Jan Willem Erisman (directeur Louis Bolk Instituut)
- Kees van Zelderen (melkveehouder en onder andere vakgroepvoorzitter biologische landbouw LTO en bestuurder Biohuis en Bionext.
Gespreksleider Bert van Ruitenbeek (directeur Demeter en Ecominds).
Klik hier voor het WRR-rapport 'Naar een voedselbeleid' en de reactie van het kabinet.