Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agriton ziet interesse voor bokashi sterk groeien

Bokashi zorgt voor aanvoer van organische stof in de bodem. In tegenstelling tot compost levert dit geen verliezen aan energie en koolstof op. Een ton groen materiaal en grasmaaisel is goed voor een ton bokashi. Wordt het niet gefermenteerd, maar gecomposteerd dan blijft er maar een halve ton over. Die andere helft is, onder meer als CO2, in lucht opgegaan.

Bokashi is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal' en is uitgevonden door de Japanse professor Teruo Higa. Dat is ook de man van EM (effectieve micro-elementen) waarmee Agriton steeds meer succes heeft. De kwaliteit van de bodem wordt niet in de eerste plaats bepaald door stikstof, fosfor en kali, maar evenzeer door andere elementen en micro-organismen.



De bekendheid van bokashi groeit momenteel sterk, vertelt directeur Jan Feersma Hoekstra: "Samen met Staatsbosbeheer in Drenthe organiseerden we afgelopen oktober de tweede Bokashi-dag. Met De belangstelling was groot en overtrof wat dat betreft de eerste die een jaar eerder in het Brabantse Alphen werd gehouden. Zo'n honderdtwintig geïnteresseerden volgden de workshops over fermentatie van natuurgras en het uitrijden van bokashi op de nabij gelegen esgronden. Op het natuurterrein van Staatsbosbeheer in Amen werden in juli twee hopen gemaakt. De ene van alleen natuurgras en een andere van natuurgras met de bokashi-ingrediënten. Per kuub werden 10 kilo Ostrea Zeeschelpenkalk, 10 kilo Edasil Kleimineralen en 2 kilo Microferm toegevoegd. De bult met alleen natuurgras bereikte een temperatuur van 70 graden, vooral veroorzaakt door bodemvreemde anaerobe bacteriën, die van de bokashi-hoop werd maximaal 30 graden en zit vol met bodemvriendelijke bacteriën. Niet moeilijk te raden waar je het beste mee uitkomt. Ik heb nog nooit gehoord dat de bodem 70 graden haalt."



Ook dit jaar is Agriton weer aanwezig op de Bio-beurs. "Vorig jaar zagen we een enorme belangstelling voor Bokashi", vertelt adviseur Simone Vos, "Niet alleen agrariërs, maar ook professionele (moes)tuinders wilden graag meer informatie over hoe zij op eigen terrein hun organische resten duurzaam kunnen verwerken. Ook hebben wij contact met natuurvoedingswinkels die graag anders met hun eigen groene resten om willen gaan. Dat kan met Bokashi. Als deze gefermenteerde resten teruggaan naar de lokale groenteleverancier is de kringloop compleet."

Mensen zijn op de Bio-beurs van harte welkom om de stand (F220) te bezoeken en al hun vragen te stellen over Bokashi en wat dit kan betekenen voor de bodemvruchtbaarheid. Op www.agriton.net is een uitgebreide brochure en film te bekijken over Bokashi.
Publicatiedatum: