Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw protocol voor analyse van residu's

De controleorganisaties hebben in samenwerking met BioForum Vlaanderen en Boerenbond een protocol ontwikkeld dat moet dienen als leidraad bij de interpretatie van de analyse van pesticidenresidu's. Vlaanderen heeft een wettelijke limiet voor residu's van verboden bestrijdingsmiddelen op biologische voedingsproducten. Sinds 6 februari 2015 gelden de aantoonbaarheidsgrenzen zoals ze in de Europese wetgeving E396/2005 vermeld staan. Deze limiet is de detectiegrens voor een bepaald bestrijdingsmiddel, die opgenomen is in de Europese databank van pesticiden.



Alleen zegt een duidelijke limiet niet alles. Even belangrijk is hoe de meetanalyses geïnterpreteerd worden. De controle-organisaties voor biologische certificering in België hebben daarom in samenwerking met sectororganisatie BioForum Vlaanderen en Boerenbond een protocol ontwikkeld dat moet dienen als leidraad bij de interpretatie van de analyse van pesticidenresidu's. Het protocol is beschikbaar op de website van BioForum Vlaanderen. Klik hier voor het protocol.

Oorzaken residu's

De biologische sector levert inspanningen om deze contaminatie met bestrijdingsmiddelen vanuit de niet-biologische landbouwsector te vermijden. Zo moeten biologische producenten voorzorgsmaatregelen nemen om onder andere drift te vermijden. Verwerkers en verdelers moeten biologische en gangbare producten strikt gescheiden houden, en productielijnen moeten gereinigd worden voor ze gebruikt worden voor biologische productie.

Ondanks deze maatregelen geraken biologische producten soms toch besmet met bestrijdingsmiddelen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Bio-landbouw gebeurt niet onder een glazen stolp: het pesticidengebruik van een gangbare naburige landbouwer en de weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat er toch pesticidenresidu's terechtkomen op biologische producten. Ook de historische bodem-en luchtverontreiniging van percelen kan residu's opleveren. Sporen zijn bovendien niet altijd gerelateerd aan het gebruik van pesticiden en kunnen een natuurlijke oorsprong hebben, zoals chloormequat bij perelaars. Onderzoek naar de oorzaken van contaminatie blijft dus noodzakelijk.

Analyse meetresultaten

Als uit een analyse blijkt dat een biologisch geteeld product de detectiegrens voor dit bestrijdingsmiddel overschrijdt, mag dit product niet meer als biologisch op de markt gebracht worden. Het wordt dan gedeclasseerd.

De analysemethodes voor bestrijdingsmiddelen zijn zeer gevoelige materie. Er spelen verschillende factoren mee: de variabiliteit van meetresultaten, de invloed van de tijd tussen analyse van de A-staal en de B-staal, hoe omgaan met de factoren die eigen zijn aan het verwerken van grondstoffen tot eindproduct… Bij de interpretatie van de analyseresultaten houdt men daar beter rekening mee. Een foute interpretatie kan immers leiden tot een onterechte declassering van voedingsproducten.

Aan de hand van het protocol kunnen controleorganen op een transparante manier tot een weloverwogen certificeringbeslissing komen. Klik hier voor het protocol.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: