Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bavo van den Idsert, directeur Bionext:

"Bio-branche moet niet te afhankelijk worden van import"

Tholen – Bionext-directeur Bavo van den Idsert kijkt in dit artikel terug op een druk en bewogen jaar in de natuurvoedingsbranche. De productie blijft achter bij de vraag en de biologische sector moet er volgens hem voor waken om niet te afhankelijk te worden van de import. "Het is geen gezonde situatie dat je moet importeren wat je hier zelf goed kan produceren", aldus Bavo. Hij is ook nauw betrokken geweest bij het overleg over de biologische wetgeving en hoopt dat er onder het Nederlands voorzitterschap goede stappen gezet kunnen gaan worden.
 

"Onzinnigheden moeten van tafel"

Bavo: "Het is een heel hectisch jaar geweest, onder meer als het gaat om de wetgeving. Er zijn grote belangen waardoor er veel discussies ontstaan in de raad en de commissie. Dit alles gaat het komende half jaar vol spelen. Ik hoop dat ze tot afronding kunnen komen onder het Nederlands voorzitterschap. Dan komt er hopelijk een eind aan alle onzekerheid. De onzinnigheden in de wetgeving moeten zo snel mogelijk van tafel. De belangrijkste onderwerpen zijn in mijn ogen het grondgebonden blijven van biologisch en dat er geen afkeuringsgrens moet komen voor residuen, maar wel een heldere en uniforme procedure hoe om te gaan met contaminaties. Biologische landbouw vindt niet onder een kaasstolp plaats, dus contaminaties zijn niet altijd te vermijden. Hoe zorgen we ervoor dat de biologische sector niet de eigenaar wordt van een probleem dat anderen veroorzaken."
 

Bavo op het Biokenniscongres in 2011.

Productie blijft achter

De productie van biologische voeding in Nederland blijft al enkele jaren achter bij de vraag. Daarom is extra aandacht voor omschakeling volgens Bavo de komende jaren essentieel om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. "We hopen de komende tijd de juiste partijen te mobiliseren en dan gaan we er gezamenlijk de schouders onder zetten. Het gaat hierbij om de producenten zelf, de overheid, milieu- en natuurorganisaties, banken, enzovoorts. We moeten voorkomen dat bio zichzelf uit de markt prijst. Ook neemt het risico op fraude toe naarmate de sector verder groeit en er krapte is in het aanbod. Vraag en aanbod moeten zoveel mogelijk in evenwicht blijven. Dat is goed voor de hele keten."
 

Import

Het productietekort wordt hier en daar al opgevuld met importproducten. Dit geldt bijvoorbeeld voor biologische koemelk en geitenmelk. Een zorgwekkende ontwikkeling volgens Bavo: "De Nederlandse bio-branche moet niet te afhankelijk worden van import. We moeten gaan voor een stevige positie in zowel de productie als de consumptie. In Vlaanderen en de VS ligt het bio-landbouwareaal bijvoorbeeld schrikbarend laag ten opzichte van de vraag. Die kant moeten we niet op. Het is geen gezonde situatie dat we oer-Hollandse producten zoals bio melk moeten importeren, terwijl we n overschot in gangbare melk hebben."
 

Omschakeling

Gelukkig merkt Bavo dat onder meer vanuit het bedrijfsleven initiatieven op gang komen om de productie te stimuleren. "Bedrijven zijn bijvoorbeeld nauw betrokken bij de omschakelcursussen en kenniscentra geven er extra uitleg over. Sowieso merken we dat de omschakeling weer meer op gang komt." Bavo ziet Denemarken als een goed voorbeeld: "Qua omvang is dit land vergelijkbaar met Nederland, met twee derde minder inwoners. Zij zitten al op een bio-aandeel van boven de 8% en het bio-landbouwareaal bedraagt 188.000 hectare. En er is 22.000 hectare in omschakeling. Nederland blijft met 60.000 hectare ver achter. De Deense overheid heeft meer beleid gevoerd en daar plukken ze nu de vruchten van."
 
Volgens Bavo is de kracht van Nederland tegelijkertijd ook de zwakte: "In de gangbare teelt hebben we internationaal een heel sterke positie. Tegelijkertijd is dit ook de zwakte van Nederland, omdat bedrijven hierdoor minder makkelijk kiezen voor omschakeling naar biologisch. Deze ontwikkeling is ook te zien in de Verenigde Staten. Dit is exportland nummer 1. Bio groeit daar met grote sprongen, maar in landbouw heeft biologisch slechts een aandeel van 1%. We moeten er voor waken dat we in Nederland niet ook die kant op gaan. In potentie kunnen wij in de bio-teelt net zo sterk worden als Denemarken, wat onze sterke exportpositie in bio zal gaan versterken. Er is behoefte aan bio topkwaliteit van Nederlandse bodem, in Nederland en in omringende landen. Die kans moeten we niet laten lopen."

Voor meer informatie:

Bavo van den Idsert
Bionext
Laan van Vollenhove 3221
3706 AR Zeist
030 2339970
van.den.idsert@bionext.nl
www.bionext.nl