Denemarken: Coop verdedigt duurzame koers
De supermarktketen begon een campagne om de verkoop van biologische producten te vergroten. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd, want aan duurzame producten mag je niet verdienen. De onderliggende moraal is dat de duurzame productiemethoden superieur zijn en dat winstmarges de verspreiding van deze producten afremt.
Aan de andere kant rijzen er vragen als de prijzen voor duurzame producten naar beneden gaan, want betekent dat niet dat prijzen voor andere producten stijgen? Voor aanhangers van deze gedachte is biologisch iets voor een verwende groep consumenten in Kopenhagen.
Thomas reageert op deze aantijgingen: natuurlijk moet er geld verdiend worden aan duurzame producten. De aankoop van dure producten vraagt ook een investering van de supermarkt bij de aankoop van de producten. De verkoop van biologische producten neemt een risico met zich mee.
Voor het andere argument, dat biologische landbouw de wereld niet kan voeden, schermt Thomas met cijfers: een hectare conventioneel graan levert misschien 10 kilo op. Biologische graan levert 7 kilo op. Het grootste deel van het graan dat verbouwd wordt in Denemarken eindigt als veevoer, waardoor die 10 kilo graan misschien een kilo vlees oplevert voor de consument. Uit onderzoeken blijkt dat de consument die biologisch koopt, minder vlees eet. Daarmee gebruikt een bio-consument dus minder hectaren dan een conventionele consument.
Hij sluit af met een conclusie dat het debat niet zozeer draait om wat gezonder of beter is, maar om de moraal achter de landbouwmethoden die gekozen worden. Misschien dat conventionele producenten daarom boos worden als de nadruk gelegd wordt op biologische producten? Omdat ze de intentie om meer bio-producten te verkopen verwarren met een morele afkeuring van de door hen gekozen methode.
Klik hier om het hele artikel te lezen.
Bron: Jyllands Posten