Belorta-telers overgestapt naar bio
"Enerzijds werden in verschillende producten aardige volumes geproduceerd waardoor we een groei kenden in onder andere witloof en appelen. Anderzijds was 2015 ook een jaar waarin droge weersomstandigheden in het najaar het zeker niet makkelijk maakten om een constant aanbod te creëren bij bepaalde vollegrondsgroenten. Bij bloemkool en broccoli bijvoorbeeld hadden we een heel sterk wisselende aanvoer waardoor we eerst met grote tekorten kampten, maar nadien een grote aanvoer moesten verwerken", schrijven ze.
In 2015 mochten ze bij Belorta echter ook een aantal nieuwe zaken noteren. "Zo werd het biologisch groentejaar van 2015 gestart met de serrebloemkolen van een teler die 2 jaar geleden nog volledig gangbaar teelde. Deze producent heeft zich intussen helemaal toegelegd op de biologische productie en zal in 2016 opnieuw serrebloemkolen telen."
Ook in 2015 heeft een andere gangbare BelOrta-producent de beslissing genomen om om te schakelen naar de biologische teelt. "Door zijn jarenlange ervaring in de teelt van bloemkool en prei zijn we overtuigd dat ook deze productie een mooie en kwalitatieve aanvulling wordt in ons aanbod."
Het biologische zachtfruitseizoen kwam vanaf half juni op gang met de allereerste aanvoer van honingbessen. Het geplukte volume was nog miniem maar zou de komende jaren moeten toenemen. Ook in diverse andere landen wordt deze bes volop geplant en vermarkt en begint ze een trouwe schare consumenten achter zich te krijgen. De blauwe bes was qua volume de absolute groeier in het biologisch zachtfruit. Met dubbel zoveel volume als vorig jaar werden er zowel in het binnen- als buitenland enkele nieuwe klanten aangetrokken voor de vermarkting van deze delicatesse.
Voor meer informatie: www.belorta.be
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-31 Komkommerprijs duikt naar beneden
- 2023-03-31 “Bio-or-not-to-bio”, dat is geen vraag meer!"
- 2023-03-30 Kabinet twijfelt om afschaffing btw op groenten en fruit door te zetten
- 2023-03-29 Een half jaar of jaarrond aardbeien in het Nederlandse schap?
- 2023-03-29 "Retailers niet langer huiverig nieuwe dadels aan te bieden"
- 2023-03-29 'Loeren bij de Boeren 2023' met De Waog: 30 april
- 2023-03-29 Opschaling in de teelt van bio-champignons voor betere concurrentiepositie
- 2023-03-28 Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- 2023-03-28 De aardappel als casus onderzocht in de afschaffing van btw op groenten en fruit
- 2023-03-24 Siciliaanse citroenenteler maakt stap naar biologisch-dynamisch
- 2023-03-23 100.000 kilo bio-aardappelen en -wortelen voor Voedselbank
- 2023-03-22 "Ook het tweede kwartaal zal de gembermarkt uitdagend zijn"
- 2023-03-22 Oostenrijk: De keerzijde van de biologische groei
- 2023-03-22 Zwitserland: Sterke prijsdaling voor bio selderij; clementines en mandarijnen stijgen
- 2023-03-22 "We verwachten veel toekomst in bio"
- 2023-03-22 Productief biologisch herbebossingsproject in Ecuador
- 2023-03-20 "Biologische vijgen hebben van begin af aan de belangstelling van onze klanten gewekt"
- 2023-03-17 "Macadamianoten van ruim 7.000 kleine bio-telers"
- 2023-03-17 Waarom biologisch? Vragen van telers en consumenten
- 2023-03-16 "SwingBio blijft aan terrein winnen op krimpende markt"