Alleen biologische veehouderij toegestaan op bestaande plek

Rechter verbiedt megastal voor fokrunderen

Er mag geen megastal voor genetisch verbeterde fokrunderen gebouwd worden in Wichmond (de Achterhoek). Dit meldt Omroep Brabant. De voorzieningenrechter in Arnhem heeft maandag 21 december bepaald dat de gemeente Bronckhorst geen vergunning voor dit bedrijf had mogen afgeven.

Internetmiljonair Kees Koolen wilde 1.500 runderen gaan huisvesten in de stal. Hij wilde de dieren genetisch verbeteren en ze vervolgens wereldwijd als fokvee gaan verhandelen. Dit leverde een storm van protest op, waarna Koolen het aantal runderen verminderde naar maximaal 650.

Alleen biologische veehouderij toegestaan

Hij wilde zijn nieuwe bedrijf starten op een plek waar altijd een boerderij heeft gestaan. Op de betreffende plek is echter alleen biologische veehouderij toegestaan. Op niet-biologische wijze fokvee houden is volgens de rechter intensieve veehouderij en dus verboden. Bronckhorst had daarom nooit een vergunning mogen verlenen. Bovendien heeft de gemeente onvoldoende onderzocht of natuur en landschap onder het bedrijf zullen lijden, aldus de rechtbank. Koolen kan een nieuwe vergunning aanvragen voor zijn bedrijf. De gemeente kan de Raad van State inschakelen om het besluit van de Arnhemse rechter te laten toetsen.

Bron: Omroep BrabantPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.