Zwitserland: teelt pastinaak neemt toe

In Zwitserland teelt men op circa 20 hectare pastinaken, waarvan bijna één derde biologische teelt betreft. Deze cijfers tonen aan dat de pastinaak in de afgelopen jaren een comeback gemaakt heeft. Want in 2010 werd de wortelgroente op nog slechts iets meer dan 5 hectare geteeld.Herontdekt

In het Romeinse Rijk hoorde de pastinaak al tot de belangrijkste wortelgroenten en ook in Europa was zij tot in de achttiende eeuw een basisvoedingsmiddel. Vervolgens werd de pastinaak echter door aardappelen en wortelen verdrongen.

Maar voedingstrends veranderen en zo treft men ook in Zwitserland weer duidelijk vaker pastinaken in de keuken aan. In de VS en in Engeland heeft de pastinaak haar betekenis echter nooit verloren. Hier gold zij en geldt zij nog steeds als delicatesse.

Van puree tot chips

Dit heeft de pastinaak niet alleen aan haar voedzaamheid te danken, maar ook aan haar veelzijdigheid. Net als wortelen kunnen pastinaken rauw worden gegeten, maar ook gekookt, gebakken of gepureerd zijn ze erg lekker. En wie van iets knapperigs houdt kan de pastinaak als chips frituren.

Bron: www.bauernzeitung.ch

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven