Milieu Centraal:

"Neem ook eenmalige tassen van andere materialen niet aan"

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 1,5 kilo plastic tassen bij het afval. Vanaf 2016 mogen winkels geen gratis plastic tasjes meer meegeven. Met een stevige boodschappentas kun je veel kwartjes besparen, en het is ook nog eens beter voor het milieu, meent Milieu Centraal.

Wilt u er een tasje bij?

Het is een veelgehoorde vraag bij het winkelen: tasje erbij? Ongemerkt gebruiken we meer plastic tasjes dan we denken; per week gemiddeld 4 tot 5. Dat zijn per jaar ruim 230 plastic tassen, die vaak maar eenmalig worden gebruikt (6 big shoppers, 78 eenmalige tassen en 150 flinterdunne hemdtasjes). De beste oplossing: neem voortaan je eigen boodschappentas mee.

Verbod gratis plastic tas

Vanaf 1 januari mogen winkeliers geen gratis plastic tas meer meegeven. Dat geldt ook voor de apotheek, de snackbar, de groenteman of op de markt. Met dit verbod op gratis plastic tassen voldoet Nederland aan de Europese richtlijn om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Daarmee gaan we zwerfvuil tegen en zorgen we dat we geen grondstoffen verspillen.

Papieren tas ook liever niet

Het verbod geldt niet voor gratis papieren tassen. Het is een misverstand om te denken dat een papieren tas wel milieuvriendelijk is. Voor een papieren tas is veel meer materiaal nodig dan een plastic tas, om dezelfde draagkracht te krijgen. Een papieren tas is zelfs 3 tot 10 keer slechter voor het milieu dan een plastic tas!

Alle gratis tassen in de ban

Een verbod op gratis plastic draagtassen is een goed begin. Milieu Centraal adviseert consumenten om ook eenmalige tassen van andere materialen niet aan te nemen. Een eigen boodschappentas is altijd beter voor het milieu. Het is belangrijk om tassen zo lang mogelijk te gebruiken en als ze kapot zijn in de juiste bak af te danken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.