"Bizar dat het seizoen zo lang doorloopt"

Goed gras houdt koeien 't Schop buiten

Tholen - De koeien van Biologische Boerderij 't Schop in Hilvarenbeek staan op dit moment nog altijd buiten. Dit tot verbazing van bio-boer Jan van den Broek. "Het is bizar dat het seizoen zo lang doorloopt. Vanwege het aanhoudende zachte weer is het gras zo lang door blijven groeien dat het veld er nog steeds prima bij ligt. Normaal zijn we bang dat de koeien het gras kapot lopen als het veld na wat regenachtige dagen drassig wordt, maar daar hebben we nu geen last van", aldus Jan.

Jan bevestigt dat de temperatuur normaliter niet de hoofdreden is om de koeien naar binnen te halen. "Het is niet zozeer de temperatuur, daar hebben de koeien geen last van. En we zijn omgeschakeld naar de Angus, een ras dat echt wel wat kan hebben. het zit hem vooral in het gras. Dat hebben we nog zoveel staan. En de kwaliteit van deze snee gras is niet goed genoeg om in te kuilen. Daarom is het prima om de koeien zo lang het kan op het gras te laten lopen."


Deze foto plaatste Jan op 14 december op twitter.

't Schop heeft inmiddels meer dan 130 hectare grond in beheer voor Brabants Landschap. Daar grazen normaal gesproken de 80 koeien, maar momenteel lopen er nog zo'n dertig koeien buiten. Jan zal deze koeien de komende tijd naar binnen gaan halen. "Dit is nodig omdat ik ze in het voorjaar thuis wil laten kalven, dan kunnen we ze goed in de gaten houden."

Wintergroenten

Overigens merkt Jan niet alleen met de koeien de gevolgen van het zachte weer, maar ook in de afzet van de wintergroenten uit de eigen tuin. "We hebben schitterende boerenkool staan, maar we merken in onze boerderijwinkel dat hier minder belangstelling voor is dan in de voorgaande jaren."

Voor meer informatie:

Jan van den Broek
Biologische Boerderij 't Schop
Esbeekseweg 2
5081 ED Hilvarenbeek
013 5056156
info@hetschop.nl
www.hetschop.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven