Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Extra kwaliteitscontroles bij de boer en 'packers'

"Gaston Smit (Horizon): "We weten precies hoe een vrucht of noot moet smaken"

In de feestspecial van Lekker Weten 2015 is een uitgebreid artikel verschenen over Horizon Natuurvoeding in IJsselstein. Bij het bedrijf gaat alle aandacht naar de inkoop van noten en zuidvruchten en de productie van notenpasta's. De redactie van Lekker Weten sprak met Gaston Smit, directeur van Horizon. Hij koopt alle grondstoffen zelf in en legt daarbij de lat hoog.

Horizon notenpasta's, noten en zuidvruchten: betrouwbaar, met aandacht voor kwaliteit en smaak
Noten en zuidvruchten zijn in de natuurvoedingszaak altijd ruim aangeboden en nu zie je deze producten vanwege de gezondheidsvoordelen ook steeds meer in het gangbare assortiment. Bij Ekoplaza vind je de producten van Horizon: pioniers op het gebied van biologische noten en zuidvruchten. Met veertig jaar kennis op dit gebied een betrouwbare leverancier die aandacht heeft voor kwaliteit en smaak.

Horizon Natuurvoeding is gevestigd op een industrieterrein. In de tuin voor het bedrijfspand groeien noten- en fruitbomen. Vogels zijn in de weer met hazelnoten en walnoten die in het gras zijn gevallen. Bij Horizon Natuurvoeding gaat alle aandacht naar de inkoop van noten en zuidvruchten en de productie van notenpasta's. Van de 30 medewerkers zijn er drie verantwoordelijk voor de kwaliteit, waaronder Frank de Bruijn, die al 24 jaar in dienst is. Behalve de controles van certificerende instanties zoals Skal, analyseren zij de producten extra op onder meer biologische kwaliteit, smaak en houdbaarheid. Gaston Smit, directeur van Horizon, koopt alle grondstoffen zelf in. Daarbij legt hij de lat hoog: "We weten precies hoe een vrucht of noot moet smaken en we zijn altijd op zoek naar de beste kwaliteit. Dat is niet alleen de beste biologische kwaliteit, ook de smaak en bite moet goed zijn. Zo zijn er
nog veel meer aspecten waar we op letten. Door noten bijvoorbeeld op tafel te laten vallen, hoor je bijna direct of het met het vochtgehalte goed zit."


Bij de amandelcoöperatie in Spanje. Van links naar rechts: Paco, Frank, Antonio, Gaston.

Eigen landbouwingenieurs

Een afspraak maken is lastig. Het is eind september en oogstseizoen. Omdat Horizon bijna alles zelf inkoopt in de landen van herkomst heeft Gaston frequent contact met zijn leveranciers. Hij is net terug van twee reizen naar Turkije en Spanje om de nieuwe oogst hazelnoten, sultanarozijnen, vijgen, abrikozen en amandelen te bekijken. "In Turkije hebben wij al bijna dertig jaar een eigen kantoor. Wij startten destijds de Good Food Foundation, een samenwerkingsverband van een aantal Europese bedrijven, om boeren te begeleiden bij de biologische teelt. Het Turkse Good Food-kantoor heeft landbouwingenieurs in dienst die regelmatig langs de verschillende projecten gaan. Omdat we sterk op kwaliteit zijn gericht, met name biologische kwaliteit, laten we de producten veelvuldig analyseren. Dat
doet lang niet iedereen. We werken al jaren samen met dezelfde boeren en 'packers': de fabrieken waar de noten en zuidvruchten worden verwerkt, geschoond en in bulk verpakt. Ook dit jaar hebben we weer al onze packers en een aantal boeren bezocht."


Met de hand geplukte hazelnoten

"Het mekka van de hazelnoot ligt rond de steden Ordu en Giresun aan de Zwarte Zee. Hier groeien de lekkerste hazelnoten. Wij halen hier al 27 jaar onze hazelnoten vandaan en inmiddels is bij onze leverancier de derde generatie werkzaam. Het plukken gebeurt met de hand. Nadat de noten op het veld enkele dagen zijn gedroogd, verwijdert men het bladachtige omhulsel machinaal, om de hazelnoten vervolgens nogmaals in de zon te laten drogen voor ze naar de packer gaan. Daar bewaart men de noten in de bast, want die vormt de beste bescherming. Pas bij een bestelling worden de noten tussen molenstenen gekraakt en scheidt men de bast van de noot. Na aankomst in Nederland gaan ze in een zakje Horizon hazelnoten, of worden ze geroosterd en gemalen tot hazelnootpasta."



Driedubbel gecontroleerde vijg

"Onze vijgen komen uit een gebied grenzend aan de Egeïsche Zee. De boeren hangen in elke vrouwelijke boom een aantal trosjes met mannelijke vijgen. De vliegjes die hieruit komen, zorgen voor de bestuiving. De handgeplukte vijgen worden op het veld in de zon gedroogd en daarna verwerkt in de fabriek. Voordat de packer de vijgen koel opslaat, gaan ze eerst een paar dagen de vriescel in om eventuele insecten te doden. Zodra er een order is, wast men de vijgen met warm, zout water. Het zout verkleint de kans op fermenteren. Vervolgens controleert men de vijgen per stuk in een donkere ruimte met UV-licht. Groengeel oplichten is een indicatie voor de aanwezigheid van een schimmel die aflatoxine kan uitscheiden. Na alle controles op het veld en in de fabriek laten wij de vijgen nogmaals door een onafhankelijke partij controleren voor ze op transport naar Nederland gaan."


De vijgen worden geselecteerd.

Suikerzoete sultana's

"De druiven voor onze sultanarozijnen groeien in de omgeving van Izmir, Turkije. Ze worden met de hand geplukt en in de zon gedroogd. Maar eerst dippen de boeren de volle manden pas geplukte druiven in water met kaliumcarbonaat en een beetje olijfolie. Het kaliumcarbonaat maakt de schil wat poreuzer, waardoor de druiven sneller drogen, het flinterdunne laagje olie voorkomt aan elkaar plakken. Na het drogen gaan de sultanarozijnen naar de fabriek waar via een complex proces praktisch alle steentjes, takjes en steeltjes worden verwijderd. Pas nadat het steeltje is verwijderd, komt het versuikeringsproces op gang. Na het sorteren worden de sultana's naar Nederland verscheept en door ons verpakt in zakjes."



Eén voor één handmatig ontpit

"Onze abrikozen groeien in de omgeving van Malatya, in het oosten van Turkije. De werkwijze bij abrikozen lijkt op die van de vijgen en sultana's. De handgeplukte abrikozen worden eerst drie dagen te drogen gelegd, dan in de boomgaard één voor één handmatig ontpit en vervolgens verder in de zon gedroogd. Ook de abrikozen gaan bij de packer een aantal dagen de vriescel in en worden op bestelling verwerkt."



Amandelen, amandelschaafsel, -meel en -pasta

"Voor de inkoop van amandelen werken wij samen met een Spaanse boerencoöperatie. De voorzitter hiervan is zelf een biologische amandelboer. De oudere amandelboomgaarden liggen vaak op steile hellingen. Door met stokken tegen de takken te slaan, vallen de rijpe amandelen uit de boom in grote zeilen die onder de bomen zijn gespannen. De boeren verwijderen de groene bast van de amandelen in de boomgaard, het verwijderen van de takjes en steentjes gebeurt bij de packer. Die slaat de noten op en kraakt en sorteert ze op bestelling. Een gedeelte wordt geblancheerd door ze kort in water van 90°C te weken. Geblancheerde witte amandelen zijn dus niet 'raw'! Tussen walsen worden ze uit hun vliesje geknepen en daarna gedroogd in ovens. Van de gebroken witte amandelen maken we amandelmeel. De grotere amandelen, waarbij minder kans is op de aanwezigheid van bittere amandelen, verpakken we in zakjes. De ongesorteerde bruine amandelen worden geroosterd en fijngemalen tot amandelpasta en, samen met hazelnoten, tot gemengde notenpasta."

Onbetaalbaar voordeel van Ekoplaza

De gedurende veertig jaar opgedane productkennis van Horizon, vind je bij Ekoplaza terug: puur natuur in een zakje Horizon biologische noten of zuidvruchten, of verwerkt in één van de zestien soorten Horizon biologische notenpasta's. Dat de kwaliteit hiervan top is, komt mede door de extra kwaliteitscontroles bij de boer, de 'packers' en bij Horizon zelf.

Voor meer informatie: www.horizonnatuurvoeding.nl



Bron: Lekker Weten
Publicatiedatum: