Brett Begemann, Monsanto: “Biologische landbouw niet de meest duurzame oplossing”
Ondanks dat bedrijf in veel media kritisch bekeken wordt, zegt Monsanto de klimaatverandering te willen bestrijden. De multinational kondigde aan vanaf 2021 klimaatneutraal te willen werken. Om dat te bereiken gelooft het bedrijf in het toepassen van biotechnologie.
Maar de strategie van Monsanto kan vele organisaties en milieuactivisten niet overtuigen. Meer dan 350 burgerlijk maatschappelijke groepen zeggen dat het bedrijf de onderhandelingen in Parijs naar haar hand wil zetten met 'groen lijkende schijnoplossingen'. FRANCE 24 sprak met Brett Begemann, de president en hoofduitvoerder bij Monsanto, op een bijeenkomst, georganiseerd door de Wereld Business Raad voor Duurzame Ontwikkelingen.
Monsanto pleit ervoor in 2021 klimaatneutraal te werken. Hoe gaa u dit doen?
"Eerst dient iedereen te weten dat alle gewassen kooldioxide nodig hebben om te groeien. Als je high-tech landbouw toepast, krijg je gewassen die meer koolstof consumeren dan uitstoten, inclusief wat er allemaal in gestopt wordt."
’s Werelds grootste boerenbeweging, La Vie Campesina, beticht Monsanto van het proberen om een landbouwconcept door the drukken onder het mom van groen produceren. Ze zeggen dat GMO’s het gebruik van meer pesticiden impliceert, niet minder.
"Ze zeggen maar wat ze willen. Onze wetenschappers bestuderen dit al jaren en we zoeken naar alternatieven. We werken met boeren wereldwijd en kunnen gewassen op een betere manier kunnen telen met reductie van koolstof. Wij denken dat het goed is en gaan er ook mee door."
Een recente studie door de NGO uit Washington, de Food en Water Watch wijst ook uit dat het doel om minder chemicaliën te gebruiken niet wordt verwezenlijkt.
"Biotechnologie is een middel, niet het middel. Maar het is duidelijk dat biotechnologie het gebruik van pesticiden beperkt voor katoen, waar eerst 15 keer gesproeid werd, nu nog maar een paar keer en voor graan dat vele malen werd behandeld en nu nog maar een enkele keer."
Monsanto teelt ook meer conventioneel en zelf biologisch zaaigoed, waarom? Ziet u toekomstige trends meer in de richting gaan van biologisch zaaigoed dan genetisch gemanipuleerde organismen?
"Ik verwacht niet dat biologische teelt veel groter wordt. Er is een markt voor en daar doen wij al lang aan mee. Het beste voor klimaatverandering is het opvoeren van de productie op land waar we toch al landbouw bedrijven en daarbij technologie gebruiken die het broeikaseffect terugdringt en het gebruik van nieuwe landbouwgrond en de bomenkap minder nodig maakt. Dat gaat in tegen wat vele mensen denken. Zij hebben het idee dat biologisch produceren het meest duurzaam is. Eigenlijk is lage productie of biologische verbouwen niet de meest duurzame oplossing. Hoge productiviteit landbouw is dat wel."
Bron: France 24