Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieske Neimeijer, biologische varkensboerin:

"Ik kan nu staan voor wat ik doe"

De deuren van de vleesvarkensstallen zijn vrolijk roze geverfd en in de hokken ligt een dikke laag stro. Welkom op het varkensbedrijf van Nieske Neimeijer. Drie jaar geleden nam ze, samen met haar man Jeroen, het bedrijf over van haar schoonouders. Het toenmalige reguliere varkensbedrijf was te klein om rendabel te zijn. Nieske: "We moesten dus toegevoegde waarde creëren, maar wilden dat niet zoeken in grotere aantallen varkens." Het jonge stel koos voor de meerwaarde van biologisch boeren. En dat bevalt goed.

Op weg naar de kraamstal vertelt Nieske: "Het bedrijf van mijn schoonouders was te klein om levensvatbaar te zijn en technisch gezien kon het ook allemaal beter. Om me te oriënteren op een andere bedrijfsvoering, ben ik bij een biologische boer in de buurt gaan kijken. Op het moment dat ik de stal binnenkwam en de varkens in het stro zag liggen, was ik verkocht. Ik kwam enthousiast thuis, maar Jeroen was heel sceptisch. Hij is ook meer de ondernemer van ons twee." Toch verdiept het stel zich steeds meer in de biologische varkenshouderij. Nieske: "Ook omdat ik me steeds meer ging schamen voor de manier waarop we toen varkens hielden. Ik weet nog goed dat net na ons trouwen mijn familie kwam kijken op het bedrijf. Eenmaal in de stal zei mijn zus: 'Ach, hebben die beesten maar zo weinig ruimte?'. Ik merkte dat ik me schaamde voor de krappe hokken waarin de varkens zaten, met geen enkele mogelijkheid om naar buiten te gaan." Uiteindelijk hakken Nieske en Jeroen in 2012 de knoop door: varkensbedrijf Neimeijer in het Overijsselse Heino, met 72 zeugen en zeshonderd vleesvarkens, wordt een biologisch bedrijf.



Eigen slagerij

Van schaamte voor haar bedrijf is nu absoluut geen sprake meer. Kijkend naar een zeug met krulstaart die liggend in het stro haar biggen zoogt, vertelt Nieske: "Ik laat mijn bedrijf nu graag zien, bijvoorbeeld tijdens de open dag die we eens per jaar organiseren voor consumenten. De reacties zijn zo enthousiast dat we nu zomers zelfs rondleidingen organiseren voor de gasten van de camping hier even verderop. Via hen kwamen we ook op het idee om een eigen slagerij op de deel te bouwen, want we kregen steeds de vraag waar ons vlees te koop is. Nu gaat ons vlees nog mee in de bulk van biologisch vlees en wordt het verkocht bij de slagerijen van De Groene Weg. Maar straks neemt onze eigen slager een deel van onze varkens mee terug uit de slachterij om ze in onze eigen slagerij te verwerken tot worsten, schnitzels, spekjes en andere vleesproducten. Vanuit de slagerij willen we leveren aan boerderijwinkels en restaurants in de buurt." Het geluid van een boormachine klinkt al vanuit de voormalige deel. De bouw van de slagerij is inmiddels in volle gang, compleet met ontvangstruimte om consumenten te ontvangen.

Schaalvergrotingsgekte

"Onze redenen om biologisch te boeren kwamen misschien niet voort uit een diepgewortelde idealistische overtuiging, maar wat ben ik blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Hoewel het werk op bepaalde punten fysiek veel zwaarder is geworden – wie denk je dat al die stallen met stro uitmest?! – kan ik nu staan voor wat ik doe, sta ik dichter bij mijn dieren en hoeven we niet mee in de schaalvergrotingsgekte om toch een bloeiend bedrijf te hebben."



Tekst Sonja van den Heuvel, Foto + video Studio Baard

Voor meer informatie: www.bio-beurs.nl en www.varkensbedrijfneimeijer.nl
Publicatiedatum: