In de tweede aflevering van de kerstserie van VPRO-programma Koken met van Boven bereidt kok Yvette van Boven een dungesneden gepofte koolraap met cantharellen en een feestelijk gebraad van knolselderij met saus van citrus als hoofdgerecht. De knolselderij is gebraden als een kippetje, geserveerd in een saus van citrusvruchten en gepofte knoflook.
Voordat ze aan de slag gaat, brengt ze aan het begin van de aflevering een bezoek aan biologische teler Krispijn van den Dries. Hij schept voor haar een verse biologische knolselderij uit de grond. Yvette ontdekt daardoor dat de knol niet de wortel is van de knolselderij. Krispijn: "Nee, hij krijgt allemaal kleinere worteltjes. Dat zie je hier prachtig. Het tweede jaar schiet hij in bloei, dan schiet er zo'n bloemstengel uit en daar zaai ik weer verder mee. Het tweede jaar is hij heel erg vlezig, taai, dan is hij niet te eten. Dus we moeten hem nu pakken." De wortels halen ze er normaal af en ze maken hem schoon. Yvette neemt hem ongewassen mee, met wortels en al. Tevens oogsten ze nog wat koolraap. die ze zal gebruiken voor het voorgerecht. "Wij telen hem eigenlijk steeds meer en wij noemen dit soort groente onvergetelijk", aldus Krispijn.
Yvette met de koolraap.
Vanaf 22:40 komt Krispijn nog even terug, om te proeven van het vegetarische kerstdiner.
Yvette snijdt het gebraad van knolselderij aan.
Klik hier om de aflevering terug te kijken.
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- "Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd ons meest populaire product"
- QR-code neemt consument bij de hand in de wereld van specerijen
- PAN Nederland constateert meer bestrijdingsmiddelen in tuinplanten
- Demoveldbijeenkomsten robuuste aardappelrassen: 4, 11 en 20 juli
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-01 Rock Werchter gaat voor lokaal lekkers met de Smaakfabriek
- 2022-06-29 Jubileumcongres EFMI over de foodtrends van gisteren, vandaag en morgen
- 2022-06-28 Nieuwe samenwerking GEPU en Rungis
- 2022-06-24 UMC Utrecht gaat voor gezonder voedingsaanbod
- 2022-06-21 Australische pubs overwegen om sla als bijgerecht optioneel te maken om verspilling tegen te gaan
- 2022-06-17 Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend
- 2022-06-17 Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine
- 2022-06-10 Exki breidt cateringservice uit naar Antwerpen
- 2022-06-07 "Wij kennen alle boeren waar we inkopen"
- 2022-06-02 Ruim vijf miljoen maaltijden gered van verspilling in 2021
- 2022-06-02 CO2-Impact Tool moet assortiment in bedrijfsrestaurants verduurzamen
- 2022-06-01 Een Tweede Michelinster voor De Nieuwe Winkel
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis