Smaken verschillen, maar velen zijn het hier wel over eens: chocolade prikkelt de zinnen, is soms 'verslavend' lekker, en op z'n minst houdt het ook de gemoederen bezig. Dankzij het Origin Chocolate Event, met de wereldtop in Amsterdam aanwezig, is Erwin Polderman van De Betere Wereld met name de donkere chocolades gaan waarderen. Hij sprak met Alexander Kuhlmann van Vivani, producent van biologische chocolade die speciaal voor Nederland een tablet van 99% cacao introduceert.
Nederlanders houden in 't bijzonder van donkere chocolade. Hoe reageert Vivani hier op?
"Dat klopt, en dan met name de chocolade met een hoog percentage cacao. Hoe 'bitterder' des te lekkerder, lijkt wel. Wij merken het aan onze 'Fine Dark 92%' die in Nederland veel gekocht wordt. Om op die vraag in te spelen en ook om onze waardering voor onze Nederlandse klanten aan hen te laten zien, heeft Vivani speciaal voor Nederland de 'Fine Dark 99%' op de markt gebracht."
Wat valt er te vertellen over de gezondheidsaspecten van donkere chocolade?
"In principe geldt: hoe hoger het gehalte aan cacao, des te minder suiker er in zit. Alleen al hierom is donkere chocolade een stuk beter voor je lijf dan de witte en 'volle melk' varianten. Daarnaast, rauwe cacao wordt ook wel een superfood genoemd. Niet zo gek, want het bevat vele waardevolle mineralen en antioxidanten die ook bij de verwerking behouden blijven. Kortom, donkere chocolade is met recht een van de verantwoorde tussendoortjes. Soulfood en superfood tegelijkertijd."
Die genoemde 99% reep is de top van jullie donkere chocolade. Wat valt er te vertellen over die specifieke smaak?
"Bij chocolade met een extreem hoog cacaopercentage ligt het gevaar op de loer dat het al snel wat muffig en zurig kan smaken, maar Vivani heeft daar wat op gevonden: voor onze 'Fine Dark 99%' gebruiken we een bijzonder milde, biologische cacao uit Panama als ook een kwalitatief hoogwaardige cacaoboter. Het resultaat is dat het heerlijk smaakt en de chocolade als een engeltje op je tong smelt! En het gebruik van natuurlijke kokosbloesemsuiker geeft de chocolade subtiele tonen van karamel. Echt een must voor elke chocoladeliefhebber."
Wat zijn de voordelen van kokosbloesemsuiker?
"Met recht een geschenk van de natuur. Dit natuurlijke zoet bevat nog vele goede stoffen en het geeft Vivani chocolade die heerlijke tonen van karamel. Verantwoorder snoepen, maximaal genieten."
Lees hier de rest van het interview (pagina 17).
Tekst: Erwin Polderman.
Voor meer informatie:
Almar Fernhout
De Betere Wereld
020 5285100

Abonneren
Vacatures
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
- Verkoper Buitendienst
Top 5 - gisteren
- Kleurrijke spaaractie om de bloemetjes buiten te zetten
- Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- Melkveehouders plantten 20.000 bomen voor gezonde koeien, biodiversiteit en klimaat
- Nieuwe eigendoms- en pachtvormen voor landbouwgrond: Een stimulans voor een meer grondgebonden melkveehouderij?
- Gespreksavond over duurzaam voedsel met bio-boer Henk Klompe: 29 maart in Dronten
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Biologische chocolademakers 'In De Groene Stoel'
Fine Dark 99% van Vivani: speciaal voor Nederlandse klanten
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-20 "Eigenlijk draait meesterschap om passie en liefde voor het product en hoe dat tot stand komt"
- 2023-03-16 "De nieuwe bananenbroodmixen passen heel goed bij de doelgroep"
- 2023-03-15 Nieuwe linzenmiso en Mikawa mirin
- 2023-03-09 "We gaan nog opvallender vermelden dat we geen suiker- en zoetstoffen toevoegen"
- 2023-03-01 Waarom scoren biologische producten vaak slecht in producttesten?
- 2023-03-01 Nederlands vlaggetje maakt oorsprong van sojabonen nog duidelijker
- 2023-02-21 Belgische webshop Pit&Pit breidt uit en biedt gezonde voeding aan in heel België en Frankrijk
- 2023-02-17 Spelt van Nederlandse bodem: meer lokaal, meer vruchtwisseling
- 2023-02-15 Nieuwe reeks paaseitjes in verschillende smaken
- 2023-02-13 Nieuwe chips van lokaal geteelde zoete aardappelen
- 2023-02-07 "Onze nieuwe kokosvlokken zijn een perfect knapperig glutenvrij ontbijtgraan"
- 2023-02-07 "Verrassende smaakcombinaties en nieuwe chocoladerecepturen te zien en te proeven"
- 2023-02-03 Dankzij koekjes 153 m2 biodynamische landbouwgrond aangekocht
- 2023-02-02 Nieuwe melkchocolade-alternatieven zonder de traditionele melkvervanger
- 2023-01-31 De keuze is gevallen op de 'Flips'
- 2023-01-31 Nieuwe biologische en vegan notenpasta's met 85% notenaandeel
- 2023-01-30 "High oleïc pinda's bevatten meer goede vetten dan andere pinda's"
- 2023-01-24 "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- 2023-01-13 Nieuw streekproduct: biologische zonnebloemolie van Nederlandse bodem
- 2023-01-13 Nieuwe haverrepen met zachte textuur: MadeGood Mornings