Smaken verschillen, maar velen zijn het hier wel over eens: chocolade prikkelt de zinnen, is soms 'verslavend' lekker, en op z'n minst houdt het ook de gemoederen bezig. Dankzij het Origin Chocolate Event, met de wereldtop in Amsterdam aanwezig, is Erwin Polderman van De Betere Wereld met name de donkere chocolades gaan waarderen. Hij sprak met Alexander Kuhlmann van Vivani, producent van biologische chocolade die speciaal voor Nederland een tablet van 99% cacao introduceert.
Nederlanders houden in 't bijzonder van donkere chocolade. Hoe reageert Vivani hier op?
"Dat klopt, en dan met name de chocolade met een hoog percentage cacao. Hoe 'bitterder' des te lekkerder, lijkt wel. Wij merken het aan onze 'Fine Dark 92%' die in Nederland veel gekocht wordt. Om op die vraag in te spelen en ook om onze waardering voor onze Nederlandse klanten aan hen te laten zien, heeft Vivani speciaal voor Nederland de 'Fine Dark 99%' op de markt gebracht."
Wat valt er te vertellen over de gezondheidsaspecten van donkere chocolade?
"In principe geldt: hoe hoger het gehalte aan cacao, des te minder suiker er in zit. Alleen al hierom is donkere chocolade een stuk beter voor je lijf dan de witte en 'volle melk' varianten. Daarnaast, rauwe cacao wordt ook wel een superfood genoemd. Niet zo gek, want het bevat vele waardevolle mineralen en antioxidanten die ook bij de verwerking behouden blijven. Kortom, donkere chocolade is met recht een van de verantwoorde tussendoortjes. Soulfood en superfood tegelijkertijd."
Die genoemde 99% reep is de top van jullie donkere chocolade. Wat valt er te vertellen over die specifieke smaak?
"Bij chocolade met een extreem hoog cacaopercentage ligt het gevaar op de loer dat het al snel wat muffig en zurig kan smaken, maar Vivani heeft daar wat op gevonden: voor onze 'Fine Dark 99%' gebruiken we een bijzonder milde, biologische cacao uit Panama als ook een kwalitatief hoogwaardige cacaoboter. Het resultaat is dat het heerlijk smaakt en de chocolade als een engeltje op je tong smelt! En het gebruik van natuurlijke kokosbloesemsuiker geeft de chocolade subtiele tonen van karamel. Echt een must voor elke chocoladeliefhebber."
Wat zijn de voordelen van kokosbloesemsuiker?
"Met recht een geschenk van de natuur. Dit natuurlijke zoet bevat nog vele goede stoffen en het geeft Vivani chocolade die heerlijke tonen van karamel. Verantwoorder snoepen, maximaal genieten."
Lees hier de rest van het interview (pagina 17).
Tekst: Erwin Polderman.
Voor meer informatie:
Almar Fernhout
De Betere Wereld
020 5285100
Abonneren
Vacatures
Biologische chocolademakers 'In De Groene Stoel'
Fine Dark 99% van Vivani: speciaal voor Nederlandse klanten
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-12 Suikervrije biologische chocoladereep met karamel zeezout smaak geïntroduceerd
- 2023-09-07 Bio-volkorenpasta geschonken aan Voedselbank
- 2023-09-01 "Wij zitten in het segment dat een euro meer voor goede kwaliteit prima is, ook voor biologisch"
- 2023-08-31 "Je kunt veel meer met notenpasta's dan je in eerste instantie denkt"
- 2023-08-23 Test met Nederlandse bio-chocolade zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen bij Denn's BioMarkt
- 2023-08-22 Verdere prijsstijging olijfolie verwacht vanwege lagere beschikbaarheid
- 2023-08-17 "De boeren waar Chocolatemakers mee werkt, kennen zelf het gehele proces"
- 2023-08-16 "Voor onze ambachtelijke gerookte amandelen heb ik een wachtlijst opgesteld"
- 2023-08-11 Cacaoboeren in Sierra Leone verhogen productie zonder bossen te kappen voor nieuwe percelen
- 2023-08-08 Bulgaars bio-chocolademerk verkent kansen in de Benelux
- 2023-07-21 Nieuw: Piadine Toast, 'tosti Italiaanse stijl'
- 2023-07-21 Nu verkrijgbaar: Pad Thai-noedels en Vietnamese vermicellinoedels
- 2023-07-20 Naar bio-popcorn graaien in XL grijpmachine
- 2023-07-13 Nieuw: Siciliaanse bio-pasta in voordeelverpakkingen
- 2023-07-13 "Verdere uitbreiding van de lijn met minibulkverpakkingen van 1 kilogram"
- 2023-07-11 Turkse bio-hazelnoten vanaf nu in papieren zakken en kartons verscheept
- 2023-07-03 Groentecrackers geven extra kleur aan de lunch
- 2023-06-26 Nieuwe raw honing: Mielbio Acacia
- 2023-06-21 Een einde maken aan de onnodig lange reis van cashewnoten
- 2023-06-19 Nieuwe special: chips met truffelsmaak