Erg goede opbrengsten van bio-aardappelen

"Agrico introduceert financieringsprogramma voor haar leden"

Afgelopen week heeft Agrico haar centrale ledenvergadering gehouden. In deze vergadering is het jaarverslag over 2014/2015 besproken en is het besluit omtrent de financiering van de coöperatie nader toegelicht. Tijdens de vergadering werd onder meer verteld dat de opbrengsten van biologische aardappelen erg goed zijn dankzij late phytophthora. Een groot gedeelte zal geëxporteerd moeten worden.

Boekjaar 2014/2015 was een lastig jaar, waarin elke markt door uiteenlopende omstandigheden zijn eigen dynamiek kende. Bij consumptieaardappelen was sprake van overproductie in Europa met als gevolg dat de prijzen het gehele seizoen ronduit slecht waren. Deze situatie had effect op de koopkracht van consumptietelers en daarmee op de aankoop van pootgoed in Europa. De afzet van pootgoed buiten Europa steeg daarentegen. De omzet van Agrico daalde met 12% naar 236 miljoen euro. De coöperatie heeft haar leden maximaal uitbetaald, waardoor het resultaat beperkt bleef tot 511.000 euro.Na zorgvuldige afweging heeft de ledenraad op voorstel van bestuur en directie een besluit genomen over de toekomstige financiering van de coöperatie. Toekomstige groei van het eigen vermogen zal uitsluitend plaatsvinden in de 'dode hand' en niet afzonderlijk op naam van de leden worden gesteld. De vermogensgroei zal echter beperkt blijven tot wat het bestuur nodig acht als een gezonde buffer. De coöperatie zal daarnaast aanvullend vermogen aantrekken door het uitgeven van achtergestelde leningen aan haar leden. Deze zijn rentedragend en hebben een looptijd van 5 jaar.

Naast de formele agenda kende de centrale ledenvergadering ook een informeel programma. Hoogtepunt was de presentatie van oud-premier Jan Peter Balkenende. Onder het thema 'Van praten naar doen' vertelde de heer Balkenende vanuit zijn brede internationale kennis en ervaring op het gebied van strategie, governance en duurzaamheid. Balkenende gaf aan dat de rol van ondernemingen steeds belangrijker wordt bij het bereiken van internationale doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Hij prees Agrico voor de manier waarop zij duurzaamheid heeft verweven in haar strategische beleid. De lezing en interactie met de oud-minister-president werden erg gewaardeerd.


Jan Peter Balkenende aan het woord.

Aansluitend op de centrale ledenvergadering heeft de ledenraad op dinsdag 15 december de jaarcijfers formeel vastgesteld.

In de vooruitzichten voor het huidige seizoen ziet Agrico dat de afzet van pootaardappelen overzee goed loopt. De totale opbrengst van consumptieaardappelen in Europa is lager dan vorig jaar. Hierdoor is de pootgoedmarkt een stuk vriendelijker, zeker in Zuid- en Oost-Europa. Uit deze gebieden verwachten wij dan ook een iets bovengemiddelde vraag. De marktprijzen voor consumptieaardappelen in Noordwest-Europa vertonen na het bekend worden van de uiteindelijke opbrengsten een licht dalende tendens. Toch verwachten wij hier een gemiddeld afzetseizoen. De fritesindustrie is wel een duidelijke groeimarkt voor pootaardappelen. De consumptiemarkt in Nederland is lager dan de verwachting was in augustus. Tegenvallende exportcijfers en een betere opbrengst dan verwacht zijn de belangrijkste redenen. De export van consumptieaardappelen zal omhoog moeten richting het voorjaar om alle aardappelen te kunnen verkopen. De opbrengsten van biologische aardappelen zijn erg goed dankzij late phytophthora. Een groot gedeelte van het geproduceerde volume zal moeten worden geëxporteerd. Hier lijken voldoende mogelijkheden voor te zijn.

Voor meer informatie: www.agrico.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.