Geen uitstel verbod gratis plastic tassen

Het verbod op het gratis plastic tassen gaat naar alle waarschijnlijkheid wel in per 1 januari 2016. Op 17 december aanstaande stemt de Tweede Kamer over de ministeriële regeling. De verwachting daarvan is, dat er wordt ingestemd met de regeling. De regel zal in de week van Kerst gepubliceerd worden en treedt op 1 januari in werking.

De handhaving zal wel later pas beginnen. Medio december zullen er informatiepakketten naar iedere ondernemer wordt verstuurd, in januari komt er communicatie naar de consument door, onder andere, posters in abri's nabij/in winkelstraten door heel Nederland, editorials en advertenties in huis-aan-huisbladen.Winkeliers mogen per 1 januari 2016 geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Met het verbod gaat Nederland voldoen aan de Europese verplichting om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het doel is om zwerfvuil tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Het bewustzijn van consumenten te vergroten kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door het hergebruiken van een tas.

Vergoeding voor plastic tas

Ondernemers die hun klanten toch een plastic tas willen meegeven moeten hier een vergoeding voor gaan vragen. Hierbij kan worden aangegeven dat de opbrengst van deze verkoop gaat naar bijvoorbeeld Plasticsoupfoundation.org. Dit is een organisatie die zich inzet voor schonere oceanen. De klant heeft dan eerder begrip voor het bedrag dat gevraagd wordt.

Uitzonderingen verbod gratis plastic tassen

Een zeer dunne (minder van 0,015 millimeter wanddikte) draagtas mag wel gratis worden verstrekt als daarmee kan worden voorkomen dat:
• onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf;
• levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis of rauw vlees uit niet afgesloten verpakkingen;
• voedselverspilling wordt voorkomen doordat deze dient als primaire verpakking voor losse. Bijvoorbeeld om 3 appelen bij elkaar te houden in plaats van een grootverpakking van 10 stuks.

Kijk voor meer informatie naar deze illustratie van het KIDV (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken).

Klik hier
voor vragen en antwoorden over het verbod op gratis plastic tassen.

Bron: ADN

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.