Tips ter voorkoming van bodemverdichting

Bodemverdichting van de ondergrond is een probleem in de landbouw. Een eenmaal ontstane verdichting is moeilijk op te heffen. Voorkom daarom verdichting zoveel mogelijk. Op de website Handboek Bodem en Bemesting is informatie te vinden over bodemstructuur en verdichting en over maatregelen om verdichting tegen te gaan.

Verdichting is het gevolg van het berijden van de bodem met een te zware last in verhouding tot de draagkracht van de bodem. Met name onder natte omstandigheden is de draagkracht vaak onvoldoende. Verdichting leidt tot een slechtere ontwatering en snellere plasvorming en daardoor risico van verdergaande verdichting. Het verslechtert ook de bewerkbaarheid van de grond, beperkt de beworteling, de opname van water en de benutting van nutrinten door het gewas en leidt tot lagere gewasopbrengsten.


Rijpaden.

Verdichting in de ondergrond is moeilijk op te heffen. Het open breken van de verdichte laag door een diepe grondbewerking heeft slechts tijdelijk effect. De losgemaakte grond herverdicht gemakkelijk en na één of enkele jaren is de verdichting opnieuw een probleem.

Verdichting tegengaan

Bodemverdichting is tegen te gaan door de bodemdruk te verminderen en/of bodembelasting onder ongunstige omstandigheden te voorkomen. Dit betreft onder andere de juiste bandenkeuze, lage bandendruk, grondbewerking in het voorjaar als de grond droog genoeg is, zo mogelijk in het najaar op tijd oogsten of toepassing van een vaste-rijpadensysteem. Verder is een goede ont- en afwatering van het perceel van belang.

Meer informatie

Meer informatie over de nadelige effecten van verdichting en het tegengaan ervan vindt u hier:

Voor meer informatie: Willem van Geel, Wageningen UR

Bron: bioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.