Pier Vellinga, hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid:

"Transitie in de landbouw is noodzakelijk"

Om het klimaatprobleem een halt toe te roepen, is naast de energietransitie een doorbraak in de landbouw noodzakelijk. "We moeten naar een andere landbouw met gemengde bedrijven, lokale productie en een gezonder dieet met minder dierlijke eiwitten." Dat zegt prof.dr.ir. Pier Vellinga vandaag (10 december) op het symposium ter gelegenheid van zijn emeritaat als hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid aan Wageningen University.

Met het einde van de klimaattop COP21 in zicht concludeert prof. Vellinga dat de afspraken die worden gemaakt een goede aanzet zijn om de wereldwijde temperatuurstijging beneden de twee graden Celsius te houden. "Het is alleen onvoldoende en te laat om klimaatschade te vermijden." Parijs gaat wel voor een doorbraak op het gebied van hernieuwbare energie zorgen, zegt Vellinga. "Maar hierna moet er voor het klimaat meer aandacht uitgaan naar landbouw, grondgebruik en voedsel."
 

Pier Vellinga.

Plantaardige eiwitten

De landbouw moet daarbij van de energietransitie leren. Met een verdere intensivering van de landbouw en een efficiencyslag is het wereldvoedsel- en broeikasgasprobleem niet op te lossen. "We hebben een doorbraak nodig", zegt Vellinga, "een verandering van strategie van kwantiteit naar kwaliteit en kringlopen. Nog steeds investeren er jonge boeren in intensivering, maar eigenlijk zou de energie moeten gaan naar een gemengd bedrijf, het sluiten van kringlopen, en naar meer plantaardig voedsel. Als consumenten overschakelen op een gezonder dieet met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, is genoeg voedselproductie voor de wereld mogelijk met veel minder uitstoot van broeikasgassen."

Afscheid

Vellinga was ruim acht jaar hoogleraar in Wageningen. Daarnaast was hij hoogleraar Klimaatverandering en maatschappelijke implicaties aan de VU in Amsterdam. Voordat Vellinga werd aangesteld aan Wageningen University, werkte hij al met Wageningse onderzoekers samen op het gebied van voeding en klimaat. Vellinga blijft actief op gebied van landbouw en klimaat. Zo gaat hij bij de Waddenacademie verder werken aan zilte landbouw en is hij voorzitter van Urgenda.

Voor meer informatie: Pier Vellinga

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.