Vertical Farm in Anchorage (Alaska) in productie

Acht kisten met verse basilicum bereikten onlangs een handvol kruideniers in Anchorage (Alaska), waarmee het startschot werd gegeven voor de eerste leveringen van de eerste grootschalige commerciële hydrocultuur teelt in Alaska.

Jason Smith zou het wel overal willen leveren, maar, zo zegt hij, het is pas het begin van, wat hij hoopt, verse groeten, het hele jaar door in Anchorage en de rest van Alaska. Smith vestigde zich eerder dit jaar in een oud gebouw midden in Anchorage en hoopte in het begin dat hij in mei met de verkoop van zijn groenten kon beginnen. Vertraging in de productie verhinderde echter het behalen van deze doelstelling. Hij zegt dat dit vooral aan de certificeringprocedure te wijten is. "Het werken zonder chemicaliën en toch de juiste voedingsstoffen in een plant te krijgen is moeilijk geweest. Elke dag stonden we weer voor uitdagingen."De zaailingen werden in plastic bakjes geplaatst, waarbij door anderen de water- en voedingsstoffenaanvoer werd gecontroleerd voor de 6000 slaplanten die worden geteeld in stellingen. Het zijn nog lang niet de 20.000 planten die Smith in gedachten had om maandelijks te telen als de productie in vol bedrijf is, maar de vooruitzichten zijn goed. Bij inspectie bleek wel dat de planten, die onder rood en blauw licht geteeld worden, er goed uit zagen.

Smith is nog met een aantal productieproblemen bezig, zoals het regelen van licenties voor de koolstofdioxidegeneratoren die de plantengroei moeten gaan versnellen. Wanneer die generatoren er eenmaal staan zijn de planten binnen vier weken volgroeid, zegt hij. Nu duurt het wat langer en dat geeft stress. Een stabiele productie is belangrijk om te kunnen leveren aan supermarkten en restaurants.

Sommige restaurant hebben hem al enthousiast benaderd, maar kunnen geen afnamegaranties geven totdat de productie (en dus aanvoer) stabiel is.
Oliver Evans, algemeen directeur bij de winkel Charlie's Produce in Anchorage, zegt dat er terwijl ze maar 1 basilicum levering hebben gehad, opwinding bestaat over de vooruitzichten.

"Het zal verser zijn, omdat het binnen twee dagen op tafel kan staan", zegt hij. "En dat is bij levering vanuit de andere staten zo goed als onmogelijk." Susie Linford heeft in haar cateringbedrijf al gebruik gemaakt van de producten. Bij twee evenementen in november gebruikte ze de kleine kroppen van Smith om een salade te maken. De sla was volgens haar op meerdere vlakken prima; binnen een uur na het oogsten werd ze geleverd en door het telen middels hydrocultuur hoefde de sla ook niet zo lang gewassen te worden. Er kwam wel een klacht van een klant: De sla was te mooi om te eten.

Smith zegt dat zijn basilicum voor 5 dollar wordt verkocht. Hij gaf toe dat het wellicht goedkoper kan, maar, zo zegt hij: "we willen niet goedkoper zijn, we willen beter zijn".

Bron: Alaska Dispatch News

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.