Acht kisten met verse basilicum bereikten onlangs een handvol kruideniers in Anchorage (Alaska), waarmee het startschot werd gegeven voor de eerste leveringen van de eerste grootschalige commerciƫle hydrocultuur teelt in Alaska.
Jason Smith zou het wel overal willen leveren, maar, zo zegt hij, het is pas het begin van, wat hij hoopt, verse groeten, het hele jaar door in Anchorage en de rest van Alaska. Smith vestigde zich eerder dit jaar in een oud gebouw midden in Anchorage en hoopte in het begin dat hij in mei met de verkoop van zijn groenten kon beginnen. Vertraging in de productie verhinderde echter het behalen van deze doelstelling. Hij zegt dat dit vooral aan de certificeringprocedure te wijten is. "Het werken zonder chemicaliƫn en toch de juiste voedingsstoffen in een plant te krijgen is moeilijk geweest. Elke dag stonden we weer voor uitdagingen."
De zaailingen werden in plastic bakjes geplaatst, waarbij door anderen de water- en voedingsstoffenaanvoer werd gecontroleerd voor de 6000 slaplanten die worden geteeld in stellingen. Het zijn nog lang niet de 20.000 planten die Smith in gedachten had om maandelijks te telen als de productie in vol bedrijf is, maar de vooruitzichten zijn goed. Bij inspectie bleek wel dat de planten, die onder rood en blauw licht geteeld worden, er goed uit zagen.
Smith is nog met een aantal productieproblemen bezig, zoals het regelen van licenties voor de koolstofdioxidegeneratoren die de plantengroei moeten gaan versnellen. Wanneer die generatoren er eenmaal staan zijn de planten binnen vier weken volgroeid, zegt hij. Nu duurt het wat langer en dat geeft stress. Een stabiele productie is belangrijk om te kunnen leveren aan supermarkten en restaurants.
Sommige restaurant hebben hem al enthousiast benaderd, maar kunnen geen afnamegaranties geven totdat de productie (en dus aanvoer) stabiel is.
Oliver Evans, algemeen directeur bij de winkel Charlie's Produce in Anchorage, zegt dat er terwijl ze maar 1 basilicum levering hebben gehad, opwinding bestaat over de vooruitzichten.
"Het zal verser zijn, omdat het binnen twee dagen op tafel kan staan", zegt hij. "En dat is bij levering vanuit de andere staten zo goed als onmogelijk." Susie Linford heeft in haar cateringbedrijf al gebruik gemaakt van de producten. Bij twee evenementen in november gebruikte ze de kleine kroppen van Smith om een salade te maken. De sla was volgens haar op meerdere vlakken prima; binnen een uur na het oogsten werd ze geleverd en door het telen middels hydrocultuur hoefde de sla ook niet zo lang gewassen te worden. Er kwam wel een klacht van een klant: De sla was te mooi om te eten.
Smith zegt dat zijn basilicum voor 5 dollar wordt verkocht. Hij gaf toe dat het wellicht goedkoper kan, maar, zo zegt hij: "we willen niet goedkoper zijn, we willen beter zijn".
Bron: Alaska Dispatch News

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Fotoreportage: Bloedhete maar geslaagde BioVelddag
- Oud-landbouwminister Cees Veerman ziet nog altijd toekomst in biologische en duurzame landbouw
- De Smaakspecialist investeert in zeewier en neemt de activiteiten van Seamore over
- Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- "In één oogopslag duidelijk hoe ver de initiatieven zijn gevorderd met natuurinclusieve landbouw"
Top 5 - afgelopen week
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- "Kennelijk treft ook mij als bio-boer automatisch milieublaam"
- Drukbezochte openingsavond bij vernieuwde Ekoplaza Alkmaar
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Stikstofnieuws uit Den Haag ontvangen als 'onrealistisch' en 'onmogelijk' maar ook 'pijnlijk' en 'noodzakelijk'
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-24 "Politieke druk overschaduwt wetenschappelijke basis nieuwe wetgeving koudebehandeling Zuid-Afrikaanse sinaasappelen"
- 2022-06-24 Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- 2022-06-24 Portfolio DSV TerraLife biologische groenbemestermengsels vernieuwd
- 2022-06-23 "Op deze korte termijn uitgesloten worden van de Europese biologische markt, doet pijn en brengt voortbestaan van onze telers in gevaar"
- 2022-06-21 Nautilus Organic en FruitMasters lanceren biologisch afzet- en kennisplatform BioMasters
- 2022-06-21 Pcfruit maakt specifieke gewasbeschermingslijsten voor erkende bio middelen
- 2022-06-20 "Goede vraag naar limes, maar volop uitdagingen om ze in Europa te krijgen"
- 2022-06-20 Veel belangstelling voor demonstratie cameraschoffel-systemen
- 2022-06-17 Overijssels versnellingsprogramma stimuleert teelt en afzet eiwitrijke gewassen
- 2022-06-17 Peruaanse export bio-bananen -20% in eerste kwartaal
- 2022-06-16 Eiwitboeren bundelen krachten voor betere positie in de keten
- 2022-06-16 "Door onderzoek en praktijkervaring wordt het steeds duidelijker hoe we strokenteeltsystemen optimaal kunnen inrichten"
- 2022-06-15 Zespri presenteert displayunits, verpakkingen en duurzaamheidsinitiatief tijdens Organic Produce Summit 2022
- 2022-06-15 Goed begin van de spinazieoogst ondanks wisselende weersomstandigheden
- 2022-06-15 Biologische teelt in Murcia goed voor 28,7% van het areaal
- 2022-06-14 "Verlaging btw op biologische producten is meer dan ooit nodig"
- 2022-06-13 "Limelon bij retail en speciaalzaken in bijna elk Europees land vertegenwoordigd"
- 2022-06-13 Oogstseizoen van start bij Tuinderij LOT
- 2022-06-13 "We gaan samen de Nederlandse consument aan de bio-producten krijgen"
- 2022-06-10 WeGrowOrganic presenteert nieuwbouw tijdens open dag met vakbeurs: 11 juni