VEH en Consumentenbond: geef salderingszekerheid bij zonne-energie

De zekerheid van salderen is essentieel om consumenten zo veel mogelijk te bewegen tot investeren in zonnepanelen. Hier zijn zowel het milieu, de consument als de markt bij gebaat. Dat stellen Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond in een gezamenlijke brief aan minister Kamp. Beide organisaties vinden dat het sterke groeipotentieel van zonnepanelen in combinatie met salderen met beide handen moet worden aangegrepen om daarmee de duurzaamheidsdoelen van Nederland te steunen.

Minister Kamp heeft eerder aangekondigd in 2017 de huidige salderingsregeling te willen evalueren. Aanpassingen aan de salderingsregeling of de invoering van een andere regeling ter stimulering van duurzame energie opwek aan huis mogen volgens de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis alleen overwogen worden als zij binnen de volgende kaders blijven:
  • Voldoende financiële zekerheid bieden zodat de consument de panelen binnen een acceptabele periode terugverdient.
  • Begrijpelijk en eenvoudig zijn, zodat er geen administratieve rompslomp voor de consument of leverancier ontstaat.
  • Geleidelijke verandering bieden, zodat consumenten niet in de wachtstand gaan of er juist een 'run' komt.
  • Energiegedrag moet een rol gaan spelen, er moet een prikkel ontstaan om te besparen en het verbruiksmoment af te stemmen op het opwekmoment
  • Toekomstbestendig zijn, rekening houden met innovaties.
  • Fair play bieden, tegenover een eventuele versobering van saldering moet een andere energiestimulans staan, zoals bijvoorbeeld het openstellen van de SDE+ regeling voor de consument.
  • Ruimte voor flexibilisering van de energiemarkt bieden, zodat afname en teruglevering niet verplicht bij dezelfde leverancier moeten geschieden.

Zonnepanelen in combinatie met de salderingsregeling dragen substantieel bij aan de verduurzaming van Nederland. Het groeipotentieel van deze combinatie is groot: van 0,4% van het totale elektraverbruik in 2013 tot 10,4% in 2030 (bron: Nationale Energieverkenning 2014 van ECN).Salderen is het verrekenen van de hoeveelheid geleverde energie door het energiebedrijf met de aan het net teruggeleverde zelfgeproduceerde energie. De consument mag hierbij dus ook de betaalde energiebelasting verrekenen. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond wijzen er op dat het niet de salderingsregeling is die leidt tot aanzienlijke derving van inkomsten voor de overheid. Deze derving is grotendeels de consequentie van steeds meer decentrale opwek. 30 tot 60% van de zelf opgewekte stroom wordt namelijk door de consument direct in huis gebruikt. Deze stroom bereikt het net niet en wordt dus ook niet gesaldeerd. Consumenten betaalden in 2014 maar liefst 2,23 miljard euro aan de verduurzaming via de energiebelasting, terwijl de salderingsregeling in 2015 leidde tot een inkomstenderving voor de overheid van circa 50 miljoen euro.

Klik hier
voor de brief (7 december).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.