Alles beter dan THT, zo vindt Nederland
Dertien voedingsexperts bogen zich onlangs over de mogelijk nieuwe term. De vijf beste uitkomsten zijn de afgelopen twee weken door Nederland beoordeeld via een representatieve steekproef en social media. Vrijwel alle respondenten geven aan de vijf suggesties minstens even goed te vinden als de huidige aanduiding met THT. Birgit Kamp, Communications Director van Tetra Pak en initiatiefnemer van #THTWegErMee: "Opvallend is de mate van betrokkenheid van de voedingsexperts, de industrie en de maatschappij. Niet alleen de resultaten van dit onderzoek, maar ook andere initiatieven in deze context bevestigen dat dit onderwerp een breedgedragen aandachtspunt is. De combinatie van al deze initiatieven en het draagvlak onder de stakeholders en maatschappij draagt zonder twijfel bij aan bewustwording en vermindering van voedselverspilling. Een positieve bevinding waarvoor we als initiatiefnemer dankbaar zijn."3 op de 5 gooit minder voedsel weg bij duidelijkere definitie
'Kwaliteit gegarandeerd tot' is veruit de populairste term en wint met 40% van de stemmen. De ruime meerderheid vindt deze term beter dan de huidige aanduiding en omdat die verduidelijkt dat producten veelal nog prima te consumeren zijn na het verstrijken van deze datum. Meer dan de helft van Nederland (54%) zal door deze definitie minder bang zijn om ziek te worden van producten die de houdbaarheidsdatum bereikt hebben. 55% van de respondenten zal bij invoering van deze term vaker kijken, proeven of ruiken voor ze voedingsmiddelen weggooien. Daarnaast geven 3 van de 5 Nederlanders aan, met vervanging van de term THT, minder voedsel weg te gooien waarvan de houdbaarheidsdatum is bereikt.THTWegermee Stem! from THT Wegermee on Vimeo.
Voedingsexperts & consumenten zijn unaniem: THTWegErMee
De vijf voorgestelde alternatieve termen zijn het resultaat van de brainstorm met dertien voedingsexperts rondom #THTWegErMee. De volgende voedingsexperts deden onder andere mee: Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens Wageningen UR), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Lucy van der Helm (directeur SIRE), Felix Wilbrink (culinair journalist De Telegraaf), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Wilbert van de Kamp (YouthFoodMovement) en Birgit Kamp (Communications Director Tetra Pak).Voor meer informatie: www.thtwegermee.nl