De Nieuwe Band onder de indruk van schokkend rietsuikerrapport SOMO

Het SOMO heeft vorige week een informatief en schokkend rapport gepresenteerd over de duurzaamheid van rietsuiker. In het rapport 'Bittersweet' concludeert het onderzoeksinstituut dat rechten van rietsuikerarbeiders vaak in het geding zijn. Grote inkopers van rietsuiker, zoals supermarkten, hebben daar tot nu toe weinig oog voor, aldus het SOMO. Volgens het rapport zijn duurzaamheidskwesties in de rietsuikersector wijdverspreid. Het werk op suikerrietplantages is vaak onzeker en slecht betaald, en veiligheidsvoorschriften worden er niet altijd gerespecteerd. In sommige productielanden komt ook dwang- en kinderarbeid nog voor. De productie van suikerriet gaat ook regelmatig gepaard met milieuvervuiling en landroof.Coöperatieve groothandel De Nieuwe Band laat weten blij te zijn met het rapport van het SOMO. "Het SOMO doet heel goed werk en wij laten ons graag door hun informatieve onderzoeken informeren. Dit nieuwste onderzoek naar duurzaamheid van rietsuiker brengt veel problemen aan het licht. Dit rapport maakt weer goed duidelijk hoeveel verschil er tussen het ene en het andere product is. We hopen dat de publicatie de rietsuikersector zal aansporen te verduurzamen."


Biologisch en fair

De Nieuwe Band koopt haar eigen rietsuiker sinds drie jaar bij een boerencoöperatie in Paraguay, waarbij zo'n 200 'small farmers' zijn aangesloten. De coöperatie vertegenwoordigt de belangen van de boeren en zorgt voor goede prijzen. Ook zijn er gelijke lonen voor mannen en vrouwen, er is voorfinanciering voor de boeren en er is persoonlijk contact met landbouwkundige begeleiding. De boeren doen aan wisselteelt en werken met compost om de bodemvruchtbaarheid actief te verbeteren.Het rapport 'Bittersweet' is te lezen via de website van SOMO. Het volledige verhaal over de herkomst van de rietsuiker van De Nieuwe Band is hier te lezen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.