Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse koepel van praktijkonderzoek voor bio-landbouw

CCBT viert 5-jarig bestaan

Het 'Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt' bestaat 5 jaar en nodigde daarom de ruime sector uit voor een studiedag in Oostkamp. Als de koepel van het praktijkonderzoek voor bio vormt CCBT de brug tussen het onderzoek en de praktijk. Sinds de oprichting in 2010 heeft CCBT reeds 51 projecten gefinancierd op vraag van de sector, uitgevoerd door de leden-proefcentra met expertise in bio: Inagro, PCG, Pcfruit, Proefcentrum Pamel en Proefbedrijf Pluimveehouderij. De nieuwsbrief BIOpraktijk bereikt maandelijks zo'n 850 boeren en andere geïnteresseerden met praktijkinfo voor de bio-boer.


Van links naar rechts: Bart Naeyaert (gedeputeerde voor landbouw van de provincie West-Vlaanderen en voorzitter van CCBT), Carmen Landuyt (coördinator CCBT), Bart Van Parijs (zelfpluktuin Purfruit en ondervoorzitter van CCBT).

De vzw CCBT werd opgericht in 2010, in het kader van het Strategisch Plan Biologische Landbouw. Dankzij een toelage van de Vlaamse overheid kan CCBT jaarlijks een beperkt aantal projecten financieren. Deze projecten worden telkens geïnitieerd door de sector en zorgen voor praktisch toepasbare resultaten. De onderzoeksnoden die tijdens de Biobedrijfsnetwerken of Technische Comités aan bod komen, worden met behulp van de proefcentra vertaald naar onderzoeksvragen en verder naar praktijkgerichte projecten. De zes proefcentra die zich engageren voor de biologische sector zijn Inagro, PCG, pcfruit, Proefcentrum Pamel, Proefbedrijf Pluimveehouderij en PIBO Campus. Voor onderzoek met betrekking tot herkauwers wordt samengewerkt met een private adviesdienst, Wim Govaerts & co cvba.


Panelgesprek rond opportuniteiten in de biologische keten. Van links naar rechts: Lieve Vercauteren (BioForum Vlaanderen), Johan Verstrynge (Vlaamse overheid), Paul Demyttenaere (Reo Veiling), Johan Devreese (Biobedrijfsnetwerken Melkvee en Geiten) en Filip Fraeye (Biofresh)

Veel belang wordt gehecht aan het verspreiden van praktijkinformatie op maat van de boer. Van elk afgelopen project wordt een vulgariserend eindverslag gemaakt met de belangrijkste conclusies en aanbevelingen. Ook via de website en nieuwsbrief (BIOpraktijk.be) worden maandelijks de nieuwe proefresultaten bekend gemaakt. Abonneren op BIOpraktijk is gratis en staat open voor alle geïnteresseerden. Om alle bestaande Nederlandstalige kennis, ook uit Nederland, te laten doorstromen ging CCBT een samenwerking aan met Wageningen UR onder de vlag 'bioKennis'.



In Vlaanderen bouwt CCBT samen met NOBL en de Biobedrijfsnetwerken aan een onderzoeks- en kennisnetwerk voor biolandbouw en voeding. Binnen dit kennisnetwerk worden gezamenlijk acties ondernomen om het onderzoek voor biologische landbouw te ondersteunen. Zo verscheen vorig jaar nog de 'Onderzoeksstrategie Biologische Landbouw & Voeding'. Tijdens de studiedag op 4 december werd de nieuwste publicatie voorgesteld: een bundeling van de posters die werden ontwikkeld ter gelegenheid van BioXpo in september dit jaar.



De feestelijke studiedag werd geopend door Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw van West-Vlaanderen en voorzitter van CCBT. Naast een overzicht van de werking van CCBT kregen de 130 aanwezigen ook een panelgesprek over de opportuniteiten in de biologische keten voorgeschoteld. Anne Vuylsteke van het Departement Landbouw & Visserij stelde het rapport 'Bio als leraar voor en leerling van gangbare landbouw' voor. Na een biologische lunch konden de deelnemers zelf aan de slag in drie verschillende workshops. De dag werd vervolgens afgesloten door Johan Verstrynge, afdelingshoofd Voorlichting van het Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid, gevolgd door een receptie met een proeverij aan biologische bieren en fruitsappen.

Voor meer informatie: [email protected]
Publicatiedatum: