'Als ik niet verander, wie dan wel?' Vanuit die gedachte nam Peter van Rosmalen twee jaar geleden op 56-jarige leeftijd ontslag bij de verpakkingsgroothandel waar hij al jaren werkte om voor zichzelf te beginnen. Zijn bedrijf PaperWise maakt van landbouwafval papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, maar met bijna 50 procent minder 'milieu-impact' dan FSC-papier van houtvezels. Als vader en opa vond Van Rosmalen dat hij 'écht iets moest doen voor de volgende generaties'.
India
Op reis in India was hem opgevallen dat er nauwelijks iets werd gedaan met de enorme hoeveelheden landbouwafval die beschikbaar zijn. Dat bracht hem op het idee om daarvan papier en karton te gaan maken in ontwikkelingslanden. "Een uitgelezen kans om duurzaam te produceren, terwijl de lokale gemeenschap daar ook de vruchten van plukt."De producten van PaperWise worden gemaakt in India en Colombia en verkocht in Europa, zowel aan distributeurs als directe gebruikers, zoals supermarkten. Van Rosmalen kende een vliegende start, mede dankzij de steun van zijn voormalig werkgever Moonen Packaging en een aantal oud-klanten, die bereid waren om launching customer te worden.
MVO
De jury roemt het feit dat Van Rosmalen duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand laat gaan. "Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij hem op één", zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. "Zijn product is duurzaam, hij maakt het zijn afnemers makkelijk duurzaam in te kopen én hij investeert ook nog eens in werkgelegenheid, scholing en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden." Paul Dirken, directeur Bedrijven van de Rabobank: "Het bedrijf heeft daarbij alle kans om de activiteiten op korte termijn verder op te schalen, in binnen- en buitenland."Op latere leeftijd gestart
De jury spreekt ook haar waardering uit voor het feit dat Van Rosmalen op latere leeftijd de zekerheid van een goede baan heeft opgezegd om een persoonlijke missie te volgen. "Hij bewijst dat niet alleen jonge ondernemers disruptive kunnen zijn", zegt Visser.Van Rosmalen won het in de finale van Arjen van der Zee (PickThisUp – ritten combineren met bezorging van spullen), Lisanne van Zwol (Kromkommer – soep maken van gekke groenten) en Tessa Tippersma (Knetterzeep – zeep met funfactor voor kinderen). In totaal deden dit jaar bijna 550 startende ondernemers aan de verkiezing mee.
Voor meer informatie: www.thenextentrepreneur.nl