Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opiniestuk Erik-Jan van den Brink (Udea)

Heeft biologische landbouw iets bij te dragen aan de klimaattop?

Erik-Jan van den Brink, directeur van Udea, heeft voor de website van Ekoplaza een bericht geschreven naar aanleiding van de Klimaattop in Parijs. Hij gaat hierin in op de vraag 'Heeft biologische landbouw iets bij te dragen aan de klimaattop?':

Biologische landbouw kan op twee manieren een bijdrage leveren een het verkleinen van de verstoringen in het klimaat. Een heel belangrijke veroorzaker van de verstoringen in ons klimaat is de verdwijning van het oerwoud. Dat wordt veroorzaakt door de gigantische hoeveelheden oerwouden die gekapt worden rond de evenaar. In de jaren 90 is circa 58.000 vierkante kilometer tropisch regenwoud verdwenen en in het huidige tempo is de rest halverwege de 21e eeuw verdwenen. Dit oerwoud wordt gekapt en omgezet in landbouwgrond die veel wordt gebruik voor onder andere soja en palmolie. Door eenzijdig te telen, dus jaar op jaar hetzelfde gewas, raakt de grond snel uitgeput. Daarnaast zijn de producten die geteeld worden middels genetische manipulatie resistent gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen. Dit heeft als voordeel voor de boer dat je flink kunt spuiten met chemische middelen tegen onkruiden zonder dat de productieplant eronder lijd. Het nadeel is dat dit de tweede reden is waarom de grond waardeloos wordt na een aantal jaren, vergiftiging en overbelasting. Een zeer ongezonde situatie, de boer moet dus steeds weer nieuw oerwoud kappen op zoek naar vruchtbare grond. De overblijvende grond wordt achter gelaten als woestijn en waar het vroeger regende in het oerwoud blijf het nu droog.

Wat stelt de biologische landbouw hier tegenover?

Biologische boeren werken niet met monoteelten, maar met een vruchtwisseling waar een gewas eens in de 7 jaar terug komt op hetzelfde perceel. De grond raakt niet uitgeput en kan rustig blijven produceren. Het grote voordeel is dat je dus geen verwoestijning krijgt doordat onvruchtbare gronden achter gelaten worden.Hoe kunnen we daar als consument een bijdrage aan leveren, heel eenvoudig ga minder vlees eten en eet je toch vlees dan graag biologisch. Het voer voor deze dieren komt niet uit die gebieden. Veel oerwoud verdwijnt, omdat we in het westen grote behoefte hebben aan veevoer voor de gigantische hoeveelheden dieren (varkens, kippen en koeien) die we hier houden. Extra probleem; we krijgen hier een enorm mestoverschot en daar een mesttekort… Onze klanten hebben dat aardig goed door, want ruim 33% is al vegetariër. Het is natuurlijk geweldig dat biologische landbouw zich richt op het gezond houden van de bodem, maar het gaat zelfs nog een stap verder. In Egypte laat het prachtige project van Sekem zien dat je zelfs woestijn grond weer vruchtbaar kunt maken met de biologisch-dynamische landbouwmethode. Door middel van compost wordt de grond weer vruchtbaar gemaakt en geschikt gemaakt voor productie. Inmiddels is daar weer ruim 800 hectare ontfutseld aan de woestijn. In deze donkere tijden lijkt het wel eens dat het allemaal maar een richting op gaat en wel de verkeerde. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes zoals dit project die laat zien dat er ook mensen zijn die de andere kant op lopen en met resultaat.

Met vriendelijke groet,

Udea BV
Erik-Jan van den Brink

Publicatiedatum: