Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start je eigen klimaattop aan de keukentafel

De VN-klimaattop is in volle gang: regeringsleiders onderhandelen over een nieuw klimaatverdrag. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal roept op om ook thuis de klimaatonderhandelingen te starten: organiseer je eigen klimaattop aan de keukentafel met je gezin, buren of vrienden. Wat wordt je klimaatdoelstelling en hoe ga je dat realiseren? Milieu Centraal biedt een stappenplan voor succesvolle klimaatonderhandelingen.

In vier stappen kun je tot een succesvol klimaatverdrag voor jouw huishouden komen. Je brengt eerst in kaart wat je CO2-uitstoot is en waar dit door komt. Vervolgens bepaal je je eigen klimaatdoelstelling. Daarbij kun je de internationale doelstellingen volgen of voor een eigen doel kiezen? Reken door met hoeveel CO2-besparing je dit doel kunt halen. Onderhandel over de mogelijke maatregelen. Maak een keuze in de doorgerekende klimaatklappers en veeg de vervuilers van de keukentafel. Zo boek je samen flinke winst voor het klimaat en je portemonnee. Het stappenplan voor je eigen klimaattop vind je op: www.milieucentraal.nl/klimaattop.



Stappenplan voor je eigen klimaattop


Stap 1. Breng je CO2-uitstoot in kaart
Belangrijk voor de onderhandelingen is om eerst te weten hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot. Breng het in kaart met de CO2-test op: milieucentraal.nl/co2test. Een gemiddeld huishouden stoot zo'n 23 ton CO2 uit. Niemand is natuurlijk precies gemiddeld. Zit jouw huishouden eronder of erboven en waar komt dat door?

Stap 2. Wat is jouw klimaatdoelstelling?
Nu je weet hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot, kun je bepalen hoeveel je wilt besparen. Europa zet in op 20% reductie in 2020 en 40% in 2030. Vertaalt naar een gemiddeld huishouden betekent dat een besparing van 4,6 tot 9,2 ton. Waar zet jij op in? En wat wordt jouw tijdpad?

Stap 3: Actieplan
Tijd voor het actieplan. Milieu Centraal heeft de grootste klimaatklappers voor je op een rij gezet en verdeeld over vier thema's: voeding, vervoer, je huis en makkelijke tips. Kijk op www.klimaatklappers.nl om te zien welke maatregelen het beste bij jouw situatie passen. Onderhandel met elkaar. Zet in op je favoriete klimaatklappers en boek de meeste klimaatwinst.

Stap 4: Uitvoeren en volhouden
Als je een keuze hebt gemaakt in klimaatklappers om je doelstelling te behalen dan is het een kwestie van uitvoeren. Maak een planning wanneer je welke klapper wilt gaan realiseren. Gaat het om energiebesparende maatregelen? Laat je goed informeren en vraag meerdere offertes op. Ga je voor maatregelen die een verandering nodig hebben in je dagelijkse doen en laten? Hou dan vooral vol: want een gedragsverandering zoals zuiniger stoken, vaker vegetarisch eten of de was vaker aan de waslijn hangen kan wel enkele weken kosten voordat het een gewoonte wordt.

Voor meer informatie: www.klimaatklappers.nl

Bron: Milieu Centraal
Publicatiedatum: