
Abonneren
Vacatures
- Senior Purchaser
- Junior Purchaser
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
Top 5 - gisteren
- Snelgroeiende vraag naar lagedruk CO2-behandelingen om insecten te bestrijden
- Weideseizoen: toezicht op weidegang dieren gestart
- Heerlijkheid Mariënwaerdt verkozen tot meest romantische kasteel
- "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- "Als iedereen een tientje wil betalen voor een zakje van vijf tulpenbollen, dan ben ik morgen biologisch"
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Varkenshouderij van Aart van Westerhuis sinds juli gecertificeerd
"Bio-werkwijze maakt het werk veel mooier"
Aart heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader. "Hij had 600 vleesvarkens en 40 melkkoeien. Dat heb ik zo gehouden. De koeien zijn niet biologisch, wie weet komt dat nog een keer. We kunnen niet alles te gelijk, hé?" De varkens zaten eerst verdeeld over drie schuurtjes. Totdat de regelgeving strenger werd voor de huisvesting, de ventilatie et cetera. "We moesten met een luchtwasser de uitstoot verminderen. Dat werkte niet. Toen heb ik de stap gezet naar biologisch. Eén schuur is weg, twee zijn er overgebleven. Daar zat vier meter tussen en toen heb ik ze aan elkaar gemaakt. In het midden is nu een ruimte voor het voer. Aan de buitenkant heb ik aan twee kanten een uitloop gemaakt, zodat de dieren naar buiten kunnen."
Over Skal is Aart goed te spreken: "In november is Skal hier geweest voor een toelatingsonderzoek, toen kreeg ik uitleg over de richtlijnen. Dat was goeie informatie. Op de site kon je ook zien hoe het zat, het meeste wist ik al wel. Maar als je elkaar ziet kun je beter overleggen. En toen kon ik gelijk gaan verbouwen zoals het moet." In juli was de inspectie. "Dat is goed verlopen, er waren alleen nog wat hele kleine puntjes, formulieren enzovoorts." Voordat hij van start ging, had hij goede afspraken gemaakt met de fokker en afnemers. Daardoor staat het bedrijf er goed voor. "Het is een klein wereldje, we kennen elkaar. Je werkt één op één en hebt vaste afspraken. We komen soms bij elkaar, met de boeren onderling en met de bedrijven. Dat vind ik belangrijk. Hoe staan we ervoor, wat kan er beter of anders? Deli Harmony heeft een keer een rondleiding gegeven bij hun in huis. En ze zijn ook hier geweest. De fokker ken ik ook goed en hij kent mijn bedrijf. We hebben geen geheimen voor elkaar."
Het blijft wel hard werken natuurlijk. "Maar ik doe het samen met de vrouw. Zij doet het meeste aan het gezin en ze springt bij als dat nodig is. Bijvoorbeeld als we de biggen ontvangen of dieren sorteren. Daar is ze trouwens heel goed in. De borgen worden apart gehouden en we sorteren ze op gewicht. Met het afleveren bekijken we welke weg kunnen. Tussendoor wegen we ze ook wel eens, dan weet je hoe je ervoor staat. Elke veertien dagen leveren wij een klein koppeltje aan de slachterij." Aart kijkt met vertrouwen vooruit: "Het verschil tussen te veel en te weinig aanbod is klein. Maar als de prijzen zo blijven, denk ik dat er wel toekomst in zit."
Bron: Skal
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam
- 2023-05-10 Duitsland: Nieuwe veehouderijplannen hebben biologische varkenshouders te weinig te bieden
- 2023-05-10 Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij
- 2023-05-04 Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- 2023-04-26 Nieuw boek bepleit arbeidsrechten voor dieren
- 2023-04-13 "Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij