Varkenshouderij van Aart van Westerhuis sinds juli gecertificeerd

"Bio-werkwijze maakt het werk veel mooier"

In de Skal-rubriek 'Even voorstellen' kwam eerder dit jaar Aart van Westerhuis aan het woord. Hij heeft in Lunteren een boerderij met vleesvarkens en melkkoeien. De varkenshouderij is sinds juli biologisch gecertificeerd. Aart: "Twee jaar terug had ik mij al opgegeven bij slachterijen, De Groene Weg en Oudewater. Toen was er genoeg aanbod en kwam ik op een wachtlijst te staan. In oktober 2014 kon ik eventueel instappen en dat heb ik gedaan. Daarna ben ik een fokkerij gaan zoeken. Pas als je de afzet en de fokker gereld hebt, kun je verder gaan ondernemen." Over zijn keuze voor biologisch is hij duidelijk. "Voor een deel is het een economisch motief. En ik ben zelf niet zo van dat hele massale. Ik hou meer van kleine, mooie bedrijven. Zo'n grote schuur was economisch niet haalbaar en zo'n bedrijf spreekt me ook minder aan. Dan ben je meer een manager. Nu sta je dichter bij de dieren en dáár ben je boer voor. Dat maakt het werk veel mooier."

Aart heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader. "Hij had 600 vleesvarkens en 40 melkkoeien. Dat heb ik zo gehouden. De koeien zijn niet biologisch, wie weet komt dat nog een keer. We kunnen niet alles te gelijk, hé?" De varkens zaten eerst verdeeld over drie schuurtjes. Totdat de regelgeving strenger werd voor de huisvesting, de ventilatie et cetera. "We moesten met een luchtwasser de uitstoot verminderen. Dat werkte niet. Toen heb ik de stap gezet naar biologisch. Eén schuur is weg, twee zijn er overgebleven. Daar zat vier meter tussen en toen heb ik ze aan elkaar gemaakt. In het midden is nu een ruimte voor het voer. Aan de buitenkant heb ik aan twee kanten een uitloop gemaakt, zodat de dieren naar buiten kunnen."

Over Skal is Aart goed te spreken: "In november is Skal hier geweest voor een toelatingsonderzoek, toen kreeg ik uitleg over de richtlijnen. Dat was goeie informatie. Op de site kon je ook zien hoe het zat, het meeste wist ik al wel. Maar als je elkaar ziet kun je beter overleggen. En toen kon ik gelijk gaan verbouwen zoals het moet." In juli was de inspectie. "Dat is goed verlopen, er waren alleen nog wat hele kleine puntjes, formulieren enzovoorts." Voordat hij van start ging, had hij goede afspraken gemaakt met de fokker en afnemers. Daardoor staat het bedrijf er goed voor. "Het is een klein wereldje, we kennen elkaar. Je werkt één op één en hebt vaste afspraken. We komen soms bij elkaar, met de boeren onderling en met de bedrijven. Dat vind ik belangrijk. Hoe staan we ervoor, wat kan er beter of anders? Deli Harmony heeft een keer een rondleiding gegeven bij hun in huis. En ze zijn ook hier geweest. De fokker ken ik ook goed en hij kent mijn bedrijf. We hebben geen geheimen voor elkaar."

Het blijft wel hard werken natuurlijk. "Maar ik doe het samen met de vrouw. Zij doet het meeste aan het gezin en ze springt bij als dat nodig is. Bijvoorbeeld als we de biggen ontvangen of dieren sorteren. Daar is ze trouwens heel goed in. De borgen worden apart gehouden en we sorteren ze op gewicht. Met het afleveren bekijken we welke weg kunnen. Tussendoor wegen we ze ook wel eens, dan weet je hoe je ervoor staat. Elke veertien dagen leveren wij een klein koppeltje aan de slachterij." Aart kijkt met vertrouwen vooruit: "Het verschil tussen te veel en te weinig aanbod is klein. Maar als de prijzen zo blijven, denk ik dat er wel toekomst in zit."

Bron: Skal

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.